El

Sammenlign el-aftaler fra 16 udbydere - Spar op til 10.000 kr.

  • Få en komplet sammenligning af markedet med ét klikHelt gratis
  • Sammenlign 100% gratis og find den bedste elaftale til dit behovHurtigt og nemt
  • Over 800.000 har allerede sammenlignetUforpligtende
mascot

Sorter efter:

Filtrer

Forventet strømforbrug i husstanden om året

2.000 kWh om året

0 kr.

20.000 kr.

Bopæl øst eller vest for Storebælt

Betalingsmetode

Prisstruktur


Forstå din elregning: Hvad betaler du til?

Det kan være vanskeligt at tyde en elregning, og de fleste betaler uden at være klar over, hvordan regningen er sammensat. Vi har lavet et overblik over de forskellige udgiftsposter, så du bedre kan forstå, hvad du betaler for, og hvem du betaler til.

Faktor

Fastsat af

Pris pr. kWh.

% del af din regning

cell icon

Elselskab

Administrerer dit elforbrug

Dit valg af elselskab

0,08 kr.

5%

cell icon

Spotpris

Børsprisen på den producerede strøm

Nordiske Elbørs

0,62 kr.

30%

cell icon

Net abonnement/tarif

Omkostninger ved etablering og vedligeholdelse
af elnetværket ud til hustande i Danmark

Elnetværket

0,30 kr.

10%

cell icon

Energitariffer

Omkostninger ved vedligeholdelse og sikkerhed
af de ind -og udlandske netværksforbindelser

Energinettet

0,10 kr.

5%

cell icon

Elafgifter

Afgifter sat i værks for at nedbringe 
unødvendig strømforbrug

Staten

0,72 kr.

30%

cell icon

Moms

25% som andre vare og tjenesteydelser

Staten

0,45 kr.

20%

Tallene er baseret på et estimat udregnet med vores elprisberegner. Priserne er fundet øst for Storebælt

Forskellen på elpriser i øst og vest

Elpriserne i Danmark er opdelt i to prisområder - DK1 (Vestdanmark) og DK2 (Østdanmark) med Storebælt som skillelinje. Elpriserne er altså ikke nødvendigvis de samme på hver side af broen. Det skyldes først og fremmest, at strømproduktionen er sammensat forskelligt i øst og vest. For at udligne prisforskellene bedst muligt, har man anlagt en højspændingsforbindelse (Storebæltforbindelsen), men den har begrænset kapacitet og kan ikke altid overføre nok strøm til at ensarte priserne fuldstændigt. Det betyder, at strøm fra den ene landsdel til den anden ikke kan udligne priserne, så en sjællænder betaler præcis det samme som en jyde.

Elproduktionen i Vestdanmark har en større andel af vindenergi, der især kommer fra store havvindmølleparker i Nordsøen. Der er gode forbindelser til Norge og Tyskland, og det kan gøre priserne endnu lavere.

Der er mindre vindenergi i Østdanmark og mere energi fra kraftvarmeværker og biomasseanlæg. Gennem tiden har det østlige Danmark været knyttet til Sverige, og priserne har været påvirket af svenske vand- og atomkraftværker.

Kontrakttyper: Fast- eller spotpris?

Når du betaler for din strøm, kan du groft sagt vælge mellem to prisstrukturer - en fastprisaftale (fast strøm) eller en spotprisaftale (variabel strøm).

Fast pris

En fastprisaftale betyder ganske enkelt, at du binder dig til en fast elpris. Du er beskyttet mod prisudsving på elbørsen, hvilket giver dig forudsigelige omkostninger i bindingsperioden. Denne kontrakttype er at foretrække, hvis du ønsker en enkel el-aftale, hvor du ikke skal forholde dig til udsving i elpriserne. Ønsker du derimod at følge med i elpriserne og planlægge dit forbrug herefter, så bør du kigge mod en spotprisaftale.

illustration af kontrakt type

Fordele

  • Forudsigelige omkostninger
  • Prisstabilitet
  • Beskytter forbrugeren mod store udsving på elmarkedet

Ulemper

  • Kan være dyrere end variabel strøm over tid
  • Du kan ikke drage fordel af faldende priser på elbørsen
  • Du er bundet i aftalens periode

Variabel pris

Spotprisaftalen er til dig, der ønsker at optimere dit elforbrug og drage fordel af prisudsving på elbørsen. Ved at følge priserne time for time og forbruge på tidspunkter, hvor priserne ligger lavt, er der besparelser at hente. Til gengæld kræver det, at du aktivt tager stilling til forbrugstidspunkter. Du skal også acceptere de relativt store prisudsving, vi har set på elmarkedet herhjemme. Hvis du vælger en spotprisaftale kan du følge elpriserne live her på Samlino.

illustration af kontrakt type

Fordele

  • Fleksibilitet til at handle på prisudsving
  • Ingen binding
  • Mulighed for at spare på strømregningen over tid

Ulemper

  • Uforudsigeligt omkostningsniveau
  • Risiko for store prisudsving
  • Kræver aktiv monitorering af elpriser for at spare

Hvad er grøn strøm?

Ligesom du kan følge elpriserne time for time, kan du også se, hvor stor en andel af strømmen, der er “grøn” på et givent tidspunkt. I Danmark er det især vind- og solenergi, men også biomasse og biogas hører til de grønne energikilder. Ulempen ved eksempelvis sol- og vindenergi er, at produktionen svinger ganske meget efter vejrforholdene. Nogle elselskaber tilbyder at du kan tegne grønne elaftaler. Det betyder i praksis ikke at strømmen i dit hus altid er 100% “grøn”. En grøn elaftale skal forstås sådan, at elselskabet forpligter sig til at købe oprindelsesgarantier (også kaldet GO-certifikater) svarende til dit elforbrug.

  • For hver kilowatt-time (kWh) du forbruger, køber elselskabet en oprindelsesgaranti fra en producent af vedvarende energi.

  • Disse certifikater dokumenterer, at en tilsvarende mængde grøn strøm er produceret og sendt ud i elnettet

  • Selve strømmen, der kommer ud af din stikkontakt, er ikke nødvendigvis "grøn" - da al strøm blandes i det fælles elnet

Stor fokus på gennemskuelighed hos elselskaberne

"Flere sager de seneste år har vist, at elmarkedet er svært at gennemskue. Skjulte priser gør det svært for forbrugeren at træffe det rigtige valg. Derfor arbejder vi hver dag på at give dig den mest transparente sammenligning af elmarkedet, så du hurtigt kan finde det rigtige elselskab ud fra dit forbrug."

Kim Jeppesen

Product Manager hos Samlino.dk

expert image

Hvorfor bruge Samlino.dk?

Samlino mascot
  • +800.000

    Kunder hjulpet

  • +312 mio. kr

    Penge sparet

  • 100%

    Gratis at bruge

Sammenlign elaftaler
Samlino mascot

Læs mere om de vigtigste emner indenfor el

Elaftaler

Elaftaler

Markedet bugner med over 100 forskellige elaftaler, og det kan være en jungle at finde den rette. Klik videre og få et klart overblik over mulighederne, lær forskellen på aftaletyperne, og se hvordan du vælger den, der passer bedst til dig.

Fast el

Fast el

Med fast el kender du din elpris på forhånd og får en mere forudsigelig elregning. Men er det det rette valg for dig? Klik dig videre og få styr på fordele, ulemper og hvornår en fast elaftale giver bedst mening.

Variabel el

Variabel el

Med variabel el kan du spare penge, men det kræver, at du kender spillereglerne. Klik videre og bliv klogere på, hvordan variable elaftaler fungerer, og hvornår de passer bedst til din hverdag.

Grøn strøm

Grøn strøm

Grøn el gør det nemt at reducere dit CO2-aftryk, helt uden at ændre dine vaner. Klik videre og få styr på, hvad grøn strøm egentlig er, hvad det koster, og hvordan du let vælger en grønnere elaftale.

Elselskaber

Elselskaber

Dit valg af elselskab kan gøre en stor forskel på både pris og service. Klik videre og få et hurtigt overblik over danske elselskaber, samt tips til, hvordan du sammenligner dem og finder den løsning, der passer bedst til dig.

Elpriser time for time

Elpriser time for time

Vil du vide, hvad el koster lige nu og hvornår det bedst kan betale sig at bruge strøm? Klik videre og få overblik over timepriserne i både Øst- og Vestdanmark, så du kan spare mest muligt på dit elforbrug.

Elberegner

Elberegner

En elberegner kan hjælpe dig med at finde skjulte besparelser og få overblik over dine udgifter. Klik videre og lær, hvordan du bruger en elberegner effektivt – og hvordan den kan hjælpe dig med at spare penge på elregningen.

Elafgifter

Elafgifter

Du betaler ikke kun for strøm: Elafgifter udgør en stor del af din regning. Klik videre og få styr på, hvad elafgifter egentlig er, hvor meget du betaler, og hvordan du eventuelt kan spare penge.

Sådan sammenligner du elpriser

Der kan være store besparelser at hente ved at sammenligne elpriser og skifte leverandør. Når du sammenligner elpriser, anbefaler vi, at du gør det med udgangspunkt i dit eget strømforbrug. På den måde er du sikker på, at du finder den bedste pris. Nedenfor har vi besvaret de mest almindelige spørgsmål om, hvordan du sammenligner elpriser og træffer det rette valg.
  • Hvordan sammenligner jeg elpriser?

    Du kan sammenligne elpriser fra forskellige selskaber her på siden. Vi beregner de bedste priser ud fra dit eget forbrug, din bopæl og ønskede aftaletype (variabel eller fast strømpris). Du får samtidig en oversigt over samtlige tilgængelige udbydere til dig.
  • Hvad skal jeg kigge efter, når jeg sammenligner elpriser?

    Ud over selve prisen bør du være opmærksom på abonnementsgebyrer, bindingsperioder, og om aftalen er fastpris eller spotpris.
  • Hvad er forskellen på en fast og variabel elpris?

    En fastprisaftale betyder, at din omkostning per kWh forbliver den samme i hele aftaleperioden. En variabel elpris ændrer sig løbende baseret på markedspriserne, hvorfor det med denne aftale er en god ide at følge elpriserne time for time.
  • Er grøn strøm dyrere end almindelig el?

    Grøn strøm kan være dyrere, men det er ikke altid tilfældet. Mange elselskaber tilbyder grønne alternativer til konkurrencedygtige priser.

  • Grundlæggende om elselskaber

    Elselskaber spiller en central rolle i leveringen af strøm til forbrugere og virksomheder. Men hvordan fungerer de egentlig? Og hvad skal du være opmærksom på, når du vælger et elselskab? Her besvarer vi de mest almindelige spørgsmål om elselskaber og deres funktion.
  • Hvad er et elselskab?

    Et elselskab er en selvstændig virksomhed, der sælger elektricitet til forbrugere og virksomheder. De køber strømmen fra producenter på elbørsen og distribuerer den til slutbrugerne via det danske elnet. De administrerer også kundeaftaler, priser og fakturering.
  • Hvad er forskellen på et elselskab og et netselskab?

    Elselskaber sælger strømmen og fastlægger prisen, du som forbruger skal betale, mens et netselskab vedligeholder elnettet og sikrer forsyningen af el. Det er elselskaberne, der er relevante for dig som forbruger - og dem, vi sammenligner her på Samlino.

  • Hvordan vælger jeg det rigtige elselskab?

    Det rigtige elselskab - og den rigtige pris - afhænger af dine præferencer som forbruger. Når du bruger samlino.dk, finder vi de bedste løsninger til dig på baggrund af dit forbrug og ønsker til din strømaftale.
  • Hvordan tjener et elselskab penge?

    Elselskaber tjener penge ved at sælge strøm til forbrugere med en avance på indkøbsprisen og ved at opkræve abonnementsgebyrer eller andre serviceafgifter.
  • Kan jeg nemt skifte elselskab, hvis jeg finder en billigere elpris?

    Ja, du kan skifte elselskab med få klik. Vi anbefaler dog, at du selv tjekker din nuværende aftale for opsigelsesvilkår og eventuelle bindingsperioder, inden du skifter leverandør.

Hvorfor bruge Samlino.dk?

Samlino mascot
  • +800.000

    Kunder hjulpet

  • +312 mio. kr

    Penge sparet

  • 100%

    Gratis at bruge

Sammenlign elaftaler
Samlino mascot
samlino mascot

Anders Kristiansen

Anders Kristiansen er vores faste skribent og har flere års erfaring med formidling af finansielt stof til en bred læserskare i Danmark. Han hjælper vores læsere med at forstå deres elregning, navigere i elmarkedets mange udbydere og holde sig opdateret på de nyeste tendenser inden for elpriser og grøn energi.

Email: anders.kristiansen@samlino.dk

Denne side er gennemgået og godkendt af Kim Jeppesen d. 14/04/2025
Billede af eksperten

Kim Jeppesen

Med en baggrund som ingeniør er Kim Jeppesen ekspert i at navigere det komplekse elmarked. Hans tekniske indsigt og analytiske tilgang gør ham til den helt rette til at vejlede danske forbrugere, identificere de bedste udbydere og sikre gennemsigtige og fordelagtige løsninger.

Email: Kim.jeppesen@samlino.dk

  • Kilder

    Denne side er gennemgået og godkendt af Kim Jeppesen d. 14/04/2025.
    [1]Elpriserne for elselskaberne er hentet direkte fra elselskaberne og opdateres løbende.
    [2]Validerede priser betyder at elselskabet selv har været inde og godkende, at den indsamlede information om priser og vilkår er korrekt.
    [3]Priserne for netselskaber er hentet fra netselskabernes egne tal og opdaeres årligt. Østdanmark er udregnet på baggrund af Radius tal hvor Vestdanmark er udregnet på baggrund af N1.
    [4]Priserne for transport af el er hentet fra Energinets egen side og opdateres årligt. Energinets tariffer reguleres af Lov om Elforsyning og Lov om Energinet og overvåges af Forsyningstilsynet i Danmark.
    [5]Satsen for den danske elafgift for 2025 fremgår af Skatteministeriets egen hjemmeside. Elafgiften reguleres ved lov jf. Bekendtgørelse af lov om energiafgift af mineralolieprodukter m.v. og følger nettoprisindekset.
  • Metode

    Denne analyse af elselskaberne samt deres priser og vilkår er baseret på data indsamlet fra både offentlige indberetninger og interne data fra Samlino.dk. De interne data er genereret, når vores besøgende indtaster deres oplysninger og søger i vores prisdatabase. Danmarks Statistik, Energinet og Skatteministeriet har bidraget med tal til udregningerne af den totale elregning for private elaftaler og er udarbejdet internt i Samlino.dk.

Relaterede artikler