Elbil forsikring

Spar 3.000 kroner på din elbil forsikring – Få 25 tilbud

Jeg kender ikke nummerpladen

Elbil forsikring: Det skal du vide

Er du ved at overveje at købe en elbil? Så er det vigtigt at tænke på bilforsikring. Elbiler bliver mere og mere populære, og det har en indflydelse på, hvordan vi forsikrer vores køretøjer. At forstå elbil forsikring er afgørende for at træffe en klog beslutning og beskytte din investering. Det kan være forvirrende at navigere i de forskellige muligheder og priser for elbil forsikring.

Vi dækker de grundlæggende ting, såsom hvilken dækning der typisk er inkluderet, og hvilke særlige dækninger der kan være relevante for elbiler. Herudover kan du selvfølgelig blive klogere på prisen, samt hvad den påvirkes af.

Grundlæggende dækning for elbiler

Når du køber en elbil, er det vigtigt at forstå, hvilken forsikringsdækning du har brug for. Ligesom med traditionelle biler er der forskellige typer af forsikringer til elbiler. Lad os se nærmere på de grundlæggende dækninger, du bør overveje.

Ansvarsforsikring

Som ejer af en elbil er du lovmæssigt forpligtet til at have en ansvarsforsikring. Denne forsikring dækker, hvis du kommer til at forvolde skade på andre mennesker eller deres ejendele i forbindelse med et uheld med din elbil. Det er vigtigt at bemærke, at ansvarsforsikringen ikke dækker skader på din egen bil eller dig selv.

Kaskoforsikring

Ud over den lovpligtige ansvarsforsikring anbefales det kraftigt at tegne en kaskoforsikring til din elbil. Kaskoforsikringen dækker skader på din egen bil, uanset om du selv er skyld i skaden eller ej. Dette inkluderer:

  • Skader på bilen ved færdselsuheld
  • Brand og tyveri af køretøjet
  • Hærværk
  • Skader på bilens batteri ved trafikuheld
  • Tyveri eller beskadigelse af ladekabel (ofte uden selvrisiko)

Kaskoforsikringen giver dig også ofte adgang til andre fordele som:

  • Gratis reparation af stenslag i forruden
  • Redningshjælp i udlandet
  • Retshjælp
  • Frit valg af lokalt værksted ved skade

Sammenligning af dækninger

Når du vælger forsikring til din elbil, er det vigtigt at sammenligne forskellige tilbud. Her er nogle ting, du bør være opmærksom på:

  • Dækning af batteri og ladekabel: Sørg for, at din forsikring specifikt dækker disse vigtige og dyre komponenter.
  • Vejhjælp: Tjek om forsikringen inkluderer assistance, hvis du løber tør for strøm.
  • Dækning af ladeboks: Nogle forsikringer tilbyder dækning af din hjemmeladestander uden selvrisiko.
  • Specialiserede elbilsforsikringer: Nogle selskaber tilbyder forsikringer, der er særligt tilpasset elbiler.

Husk, at selvom elbiler generelt er dyrere at forsikre end konventionelle biler, kan du stadig finde gode tilbud ved at sammenligne forskellige forsikringsselskaber. Brug en sammenligningstjeneste som Samlino.dk for at få et overblik over priser og vilkår fra forskellige forsikringsselskaber på det danske marked.

Særlige dækninger for elbiler

Når du ejer en elbil, er det vigtigt at være opmærksom på de særlige dækninger, der kan være relevante for dig. Elbiler har unikke komponenter, som kræver speciel opmærksomhed i forsikringssammenhæng. Lad os se nærmere på nogle af de vigtigste særlige dækninger for elbiler.

Batteridækning

Batteriet er ofte den dyreste enkeltkomponent i en elbil. Derfor tilbyder mange forsikringsselskaber nu særlige dækninger for batteriet. Disse dækninger kan omfatte både skader og gradvis forringelse over tid. Det er vigtigt at undersøge, hvordan din forsikring forholder sig til batteridækning.

Nogle forsikringsselskaber, som for eksempel If, dækker skader på elbilens batteri som følge af brand, kortslutning, eksplosion, tyveri samt skader ved sammenstød, påkørsel eller eneuheld. Det er værd at bemærke, at elbilproducenter typisk tilbyder en batterigaranti på omkring 8 år eller 160.000 kilometer. Denne garanti dækker dog kun fabrikationsfejl og garanterer en vis kapacitet, ofte omkring 70%.

Ladekabel og ladeboks

En god elbilforsikring bør også dække dit ladekabel og din ladeboks. Mange forsikringsselskaber inkluderer dækning af ladekablet i deres elbilforsikring. Dette betyder, at du er beskyttet mod tyveri, hærværk og pludselige skader på kablet, såsom brud eller kortslutning.

Når det kommer til ladeboksen, er situationen lidt anderledes. Da ladeboksen betragtes som en fast del af hjemmets infrastruktur, dækkes den typisk af din husforsikring og ikke af din bilforsikring. Det er dog værd at bemærke, at nogle forsikringsselskaber tilbyder særlige fordele, hvis du har både din bil- og husforsikring hos dem. For eksempel kan de dække skader på din ladeboks uden selvrisiko.

Sammenligning af særlige dækninger

Når du vælger en elbilforsikring, er det vigtigt at sammenligne de særlige dækninger, som forskellige selskaber tilbyder. Her er nogle punkter, du bør være opmærksom på:

  • Batteridækning: Undersøg om forsikringen tilbyder fuld dækning eller aldersgradueret dækning af batteriet.
  • Ladeudstyrdækning: Tjek om forsikringen dækker både hjemmelader og skader ved offentlig opladning.
  • Vejhjælp: Sørg for at forsikringen inkluderer specialiseret assistance, der kan håndtere de unikke udfordringer ved elbiler, såsom at løbe tør for strøm.

Hvad koster en elbil i forsikring?

En gennemsnitlig forsikring elbil koster ifølge vores seneste undersøgelse i omegnen af 8.010 kr.[1] Det er næsten dobbelt så dyrt som at forsikre konventionelle biler som diesel- og benzinbiler.

Priser på bilforsikring bestemmes først og fremmest i risikofaktorer som fx alder, bopæl og erfaring som bilist.

Men når det kommer til elbiler helt specifikt, viser en anden årsag, hvorfor elbiler er dyrere at forsikre.

Elbiler oplever nemlig 38% flere skader sammenlignet med konventionelle biler, og skaderne er ofte dyrere at udbedre.[2] Det skyldes de teknologisk avancerede komponenter i elbiler og de generelt højere reparationsomkostninger.

Forsikrings- og pensionsbranchen har tidligere rapporteret, at reparationsomkostningerne for elbiler er op til 30 procent højere end for fossilbiler. Fx koster en Tesla Model 3 i gennemsnit 14.800 kr. at reparere, mens en Model Y koster omkring 16.400 kr.

Og den samlede regning sendes altså videre til kunderne i form af højere forsikringspræmier.[3]

En gennemsnitlig elbil koster ifølge vores undersøgelse således 8.010 kr. årligt at forsikre - væsentligt højere end de 4.747 kr., det koster at forsikre en benzin- eller dieselbil.

Dykker man længere ned i prisforskellene, varierer de også geografisk. I Københavns- og Frederiksberg Kommune betaler man i gennemsnit 8.749 kr. årligt for at forsikre en elbil, mens bornholmerne kun betaler 5.743 kr.[4]

Tabellen nedenfor viser en sammenligning af gennemsnitlige forsikringspriser mellem elbiler og konventionelle biler fordelt på forskellige regioner i Danmark.

Område Elbil Fossibil Elbil dyrere i %
Bornholm 6.278 3.399 85%
Københavns Kommune, Frederiksberg og omegn 9.017 5.572 62%
Fyn & øerne 7.250 5.150 41%
Resten af Østjylland 7.803 6.078 28%
Resten af Sjælland, Lolland-Falster og Møn 6.794 5.301 28%
Sønderjylland samt dele af Sydjylland og Vestjylland 8.406 7.012 25%
Nordsjælland 6.876 5.683 21%
Nordvestjylland, dele af Midtjylland og Sydjylland samt det sydlige Østjylland 7.690 6.535 18%
Nordjylland 5.730 5.799 -1%

Prisfaktorer for elbilforsikring

Når du skal forsikre din elbil, er der flere faktorer, der påvirker prisen på din forsikring. Det er vigtigt at forstå disse faktorer, så du kan træffe en informeret beslutning og potentielt spare penge på din forsikring.

Bilmodel og mærke

Prisen på din elbil har en afgørende indflydelse på forsikringspræmien. Der er stor forskel på, om du skal forsikre en lille elbil til 150.000 kroner som Seat Mii Electric, eller en dyrere model som Tesla Model 3 til cirka 400.000 kroner eller Tesla Model S til over 750.000 kroner. Generelt er elbiler lidt dyrere at forsikre end benzinbiler, især for elitebilister, hvor elbilerne er 16% dyrere at forsikre.

Kørselsomfang

Antallet af kilometer, du kører om året, har også betydning for din forsikringspræmie. Jo mere du kører, jo højere er risikoen for uheld, hvilket kan resultere i en højere præmie.

Førerens profil

Din alder, bopæl og kørselserfaring spiller en væsentlig rolle i prisfastsættelsen af din forsikring. Yngre bilister betaler typisk mere, da de statistisk set har flere skader. Bor du i en større by, kan du også forvente at betale mere, da risikoen for uheld og tyveri er højere her. Erfarne bilister med mange års skadefri kørsel kan ofte opnå en lavere præmie.

Sammenligning af priser

Det kan virkelig betale sig at sammenligne priser fra forskellige forsikringsselskaber. Der kan være tusindvis af kroner at spare årligt ved at vælge det rigtige selskab. For eksempel viser en undersøgelse, at prisspændet for enkelte bilmodeller var på mindst 11.000 kr. For en Nissan Ariya kan en ny bilist spare op til 13.000 kr. årligt ved at vælge det billigste forsikringsselskab.

Det er også værd at bemærke, at selvom elbiler generelt er dyrere at forsikre, er forskellen mindre for nye bilister. For dem er elbilerne kun tre procent dyrere at forsikre sammenlignet med benzinbiler. I nogle tilfælde kan det endda være billigere for nye bilister at forsikre visse elbilmodeller sammenlignet med tilsvarende benzinbiler.

Husk, at du kan bruge en sammenligningstjeneste som Samlino.dk for at få et overblik over priser og vilkår fra forskellige forsikringsselskaber.

Sådan finder du den billigste elbilforsikring

Når du leder efter den billigste forsikring til din elbil, er det vigtigt at tage en grundig og informeret tilgang for at sikre, at du opnår den bedste pris på din kommende elbilforsikring uden at gå på kompromis med nødvendig dækning. Ved at benytte dig af en sammenligningstjeneste som Samlino får du mulighed for at sammenligne priser og vilkår fra forsikringsselskaber på det danske marked på en overskuelig platform. Så er du godt fra start!

Overvejelser, du bør kigge efter

Hvorfor det er vigtigt?

Dækning af batteri og ladekabel

Sikrer mod omkostningstunge skader og erstatter kritiske komponenter.

Ingen selvrisiko på skader af ladeboks

Tilføjer økonomisk sikkerhed ved skader på ladeinfrastrukturen hjemme.

Vejhjælp inkluderet

Vital assistance hvis bilen løber tør for strøm eller bryder sammen.

Vælg et erfarent forsikringsselskab

Garanti for, at selskabet forstår og tilpasser sig elbilernes særlige behov.

Tilvælg specialdækninger

Yderligere økonomisk beskyttelse uden ekstra omkostninger ved skader.

Sammenlign forsikringstilbud

Finder den bedst mulige pris for den dækning, du har brug for.

Læs det med småt

Sikrer, at du forstår vilkår og undgår uventede omkostninger.

Ved at indtaste specifikke oplysninger om din elbil og dit kørselsbehov, kan du se en skræddersyet oversigt over de billigste forsikringstilbud. Når du så gennemgår tilbuddene, kan du se nærmere på dækningens omfang. Billige forsikringer kan tiltrække med lave præmier, men her er det vigtigt at undersøge, hvad forsikringen faktisk dækker. Tjek fx om der er dækning for batteriskader, vejhjælp, parkeringsskader og startkabler, da det typisk er en betydelig del af reparationsomkostningerne for elbiler.

Overvej også selvrisikoen, som kan påvirke prisen på din forsikringspolice. En højere selvrisiko kan sænke din præmie, men det betyder også, at du vil skulle betale mere fra egen lomme i tilfælde af skade.

Vurder din økonomiske situation og risikovillighed, før du vælger denne mulighed. Hold også øje med særlige kampagner. Forsikringsselskaber kan tilbyde attraktive introduktionspriser til nye kunder eller rabatter til særlige grupper af kunder, som fx miljøbevidste bilister, der vælger elbiler. Led efter forsikringsselskaber, der specialiserer sig særligt for elbiler eller tilbyder tilpassede forsikringsløsninger for elbiler. Her ser vi nemlig, at forsikringspolicer til elbiler kan være mere tilpassede de unikke risici ved at eje en elbil og kan indeholde dækning for specifikke scenarier, som traditionelle forsikringer ikke dækker.

Bedste forsikring til elbil - Hvad skal du kigge efter?

En elbilforsikring bør ikke kun tilbyde konkurrencedygtige priser, men også dækninger, der er skræddersyet til de unikke behov, som elbiler har.

En god elbilforsikring bør som minimum dække vigtige elementer som batteriet og ladekabler, som er centrale komponenter i elbiler. Delene kan være dyre at erstatte eller reparere, så det er vigtigt, at forsikringen specifikt adresserer disse.

Med den øgede risiko for at løbe tør for strøm, bør en elbilforsikring inkludere vejhjælp og opladningsassistance. Det er værd at undersøge, om hjælpen er tilgængelig både nationalt og internationalt, hvis du planlægger at køre i udlandet.

Selvrisikoen kan variere meget fra forsikring til forsikring. Nogle selskaber tilbyder muligheden for en lav eller ingen selvrisiko på specifikke skader, som fx dem på ladeboksen eller batteriet. Det kan være en afgørende faktor, hvis du ønsker at minimere dine potentielle udgifter i tilfælde af en skade.

Du bør ikke blot se på forsikringsprisen, men også hvad du får for pengene. En lavere pris kan betyde mindre dækning - og det kan være kostbart i det lange løb, hvis uheldet er ude.

Det kan være en god idé at undersøge selskabets ry inden for kundetilfredshed. Forbrugerrådet Tænk Penge og andre forbrugerorganisationer kan give indblik i, hvordan tidligere og nuværende kunder vurderer forsikringsselskabet. Det kan også være nyttigt at tjekke selskabets historik med klager i Ankenævnet for Forsikring, her får du en indikation af, hvor godt selskabet håndterer krav og uenigheder.

Populære forsikringsselskaber for elbiler i Danmark

Vi har samlet en oversigt over vores forsikringspartnere, som alle tilbyder bilforsikringer til elbiler. Nogle af selskaberne har mere målrettede forsikringer mod elbiler end andre.

Forsikringsselskaber

Særligt for elbilforsikring

Gjensidige

- Skadesbehandling inden for 24 timer

- Vejhjælp med opladning inden for 45 min.

- Ingen selvrisiko ved skader på batteri og lader

Alm. Brand

- Ingen selvrisiko på ladekabel

- Dækning af skader på ladestander

- Hjælp, hvis du løber tør for strøm

FDM

- Batteri og kabler dækning ved samtidig skade

- Dækker skader på ladekabler og ladestander

- Redningsforsikring i udlandet

Købstædernes

- Dækker, hvis du løber tør for strøm

- Dækker batteri og elkabel

- 0 kr. i selvrisiko ved tyveri og skader relateret til brand og kortslutning

TopDanmark

- Skade på bilens batteri i trafikuheld

- 0 kr. i selvrisiko ved skade på ladekablet og ladeboksen

- Hjælp, hvis bilen løber tør for strøm

GF Forsikring

- Dækker skader på både bil og batteri ved trafikuheld

- Ingen selvrisiko på din ladekabel

Andre selskaber (Easy Sure, Popermo, Himmerland, Global, HF Forsikring, OK, Vestjylland)

- Specifikke tilbud og dækninger varierer; undersøg individuelt.

Thomas Andersen

Thomas Andersen er vores faste bil- & forsikringsskribent og har en kandidatgrad i kommunikation & digitale medier. Han gør danskerne klogere på deres bilforsikring, deler tips og tricks til bilister og gør dig klogere på tendenser i bilbranchen.

Denne side er gennemgået og godkendt af Daniel Selde d. 23/10/2024.

Email: thomas.andersen@samlino.dk