Så meget koster det at lade en elbil (2024)

|Posted by | Alle opslag
Det koster det at lade elbil
Der er flere faktorer, der afgør hvad du skal af med for opladningen af din elbil. En af dem er, hvorvidt du lader ude eller hjemme.

Du kan forvente at betale i omegnen af 8.000 og 10.000 kr. om året for at lade en gennemsnitlig elbil op. Men mange faktorer spiller ind, og det kan ændre de samlede omkostninger.

Elektriske biler tegner fremtidens transportlandskab, men økonomien for at holde dem kørende kan stadig virke noget uklar for mange.

Mens de fleste bilister har en god forståelse for, hvad det koster at fylde benzin eller diesel på en konventionel bil, kan prisen for at “tanke” strøm synes mere indvinklet. For hvad koster det egentlig at sætte stikket i elbilen?

Det kan du blive lidt klogere på her.

Hvad koster det at lade en elbil?

Hvad kan du egentlig forvente at skulle lægge til side i budgettet for at holde batterierne ladet og bilen kørende på vejen?

For en gennemsnitlig elbil vil de årlige omkostninger for at lade elbilen op ligge i omegnen af 8.300 kr.

Når du lader din elbil op, er prisen dog væsentligt påvirket af flere faktorer. For det første har selve elbilens effektivitet naturligvis en indflydelse på forbruget. Men det spiller især også ind, om du har mulighed for jævnligt at lade bilen op hjemme, eller om du kun kan lade op ved en offentlig ladestander.

Og så skal du også tegne et elabonnement hos en af de mange udbydere i landet. Også her varierer prisen meget.

Hvis du tegner et abonnement med variabel elpris, vil opladningsomkostningerne variere med den daglige strømpris, som kan ændre sig afhængig af belastningen på elnettet og tiden på døgnet.

Lad os dykke ned i et konkret priseksempel. Først skal vi dog have lidt inputs i regnemaskinen.

Priseksempel

I vores priseksemplet tager vi udgangspunkt i en elbil med et batteri på 80 kWh, der har en rækkevidde på 400 km. på en opladning og årligt tilbagelægger de typiske 15.000 km, som er gennemsnittet for danske bilister.

En gennemsnitlig elbil kører omkring 5 km. per kWh., og strømprisen lå ifølge Forsyningstilsynets seneste statistik for første kvartal i 2024 på 2,92 kr. pr. kWh.

Afhængigt af om du lader op hjemme ved din egen ladestander eller ved en offentlig ladestation, vil prisen som nævnt variere en del fra denne pris. Men i dette eksempel holder vi os til de 2,92 kr. pr. kWh.

Årlig kørsel15.000 km./år.
Effektivitet5 km. per kWh.
Elpris2,92 kr. per kWh.
Refusion0,95 kr. per kWh.
Abonnement199 kr./md.
Prisfaktorer for årlige omkostninger til elbilladning

Der er derudover mulighed for at få refusion på elafgiften til 0,95 kr. pr. kWh for din elbil. For at få adgang til refusionen skal du have adgang til en privat ladestander og tegne et abonnement hos et af de mange elselskaber.

Vi baserer desuden vores eksempel på en gennemsnitspris for abonnementer på markedet, som ligger omkring 199 kr. om måneden.

Regnestykket ser således ud:

Elomkostninger pr. år: (2,92 kr/kWh – 0,95 kr/kWh) * (15.000 km / 5 km/kWh) = 5.910 kr.

Årligt elabonnement: 2.388 kr.

Samlede årlige omkostninger: 5.910 kr + 2.388 kr = 8.298 kr.

Eksemplet skal selvsagt ses som et vejledende prisestimat. Som det er med konventionelle fossilbiler, afhænger dine omkostninger til en elbil, udover de tidligere nævnte faktorer, også af dit forbrugs- og køremønstre.

Sammenlign bilforsikring Vores brugere sparer i gennemsnit 3.000 kr.

Hvad koster det at lade en elbil op om måneden?

For at beregne omkostningerne til opladning af din elbil pr. måned deles de årlige omkostninger op per måned. Det giver en pris per måned på 691.5 kr.

Regnestykket ser således ud:

5.910 kr. /12= 492,5 kr./md.

Til tallet tilføjes eventuelle omkostninger til elabonnement.

2.388 kr./12 = 199 kr./md.

= 492,5 + 199 = 691.5 kr./md.

Hjemmeopladning er billigere end at lade ved offenltig ladestandere

Hvad koster det at lade en elbil op hjemme?

For en elbil med et 80 kWh batteri og en rækkevidde på 400 km vil prisen for en opladning koste i omegnen af 157,60 kr. for en fuld opladning.

Selvom det typisk vil være den billigste løsning at lade elbilen op i hjemmet, kommer det helt an på, hvad elprisen er, mens du oplader.

Regnestykket

Med en elpris på 2,92 kr. pr. kWh, og et refusionsbeløbet pr. kWh på 0,94625 kr. vil prisen for en hjemmeopladning derfor være:

  • Uden refusion: 80 kWh x 2,92 kr. = 233,60 kr. per fuld opladning
  • Efter refusion: (2,92 kr. – 0,94625 kr.) x 80 kWh = 157,82 kr. per fuld opladning

Derudover skal der lægges omkostninger til fra evt. elabonnement og serviceaftaler.

Hvad koster det at lade en elbil på offentlig ladestander?

For den samme elbil med et 80 kWh batteri og en rækkevidde på 400 km vil prisen for en opladning ude derimod koste mellem 199,20 kr. – 279, 20 kr.

Regnestykket:

Når du oplader din elbil ude, ligger priserne for en offentlig ladestander ifølge flere danske elprisberegnere generelt mellem 2,5 kr. og helt op til 6,0 kr. pr. kWh. Typisk vil du dog opleve at finde priser fra 2,40 kr. til 4,99 kr. pr. kWh.

Nedenfor kan du se prisen på nogle af de største udbydere:

LadestanderCleverE.ONOKTesla
Normalladere3,49 kr. pr. kWh3,49 kr./kWh2,49 kr./kWh.3,00 kr./kWh
Hurtigladere3,49 kr. pr. kWh3,45 -3,95 kr./kWh2,99 kr./kWh.3,50 kr./kWh
Lynladere4,99 kr. pr. kWh3,45 -3,95 kr./kWh3,49 kr./kWh.2,74 – 3,06 kr./kWh
Priserne er opdateret d. 26. juni 2024. Priserne er vejledene fra udbydernes prisdata og vil variere.

Derfor vil prisen, hvis du skulle oplade en elbil med fx en af OK’s offentlige ladestandere være:

  • Ved en normallader: 80 kWh x 2,49 kr./kWh = 199,20 kr.
  • Ved en hurtiglader: 80 kWh x 2,99 kr./kWh = 239,20 kr.
  • Ved en lynlader: 80 kWh x 3,49 kr./kWh = 279,20 kr.


  • Ladeboks med serviceaftale: Du har mulighed for at tegne en serviceaftale til din private ladeboks, uanset om du har købt eller lejet den. Hvis du vælger en serviceaftale gennem din ladeoperatør, kan du opnå refusion på 0,95 kr. per KWh.
    Du skal dog stadig betale for strømmen til både din husstand og din elbil gennem dit valgte elselskab.

  • Ladeboks uden serviceaftale: Hvis du vælger at købe din egen ladeboks uden at tegne en serviceaftale, vil du ikke kunne opnå refusion for strømomkostningerne. Denne tilgang kan være fordelagtig, hvis du benytter elvarme eller solceller i dit hjem og ikke har et stort kørselsbehov.
    Du skal dog fortsat selv betale omkostningerne til strøm til både din husstand og din elbil gennem dit elselskab.
  • .
  • Opladning med abonnement: Når du tegner et abonnement, betaler du en fast månedlig pris, som dækker opladning af din elbil både hjemme og ude. Du modtager ofte refusion for både den strøm, du bruger til at oplade din elbil hjemme, samt eventuelle afgifter, der kan variere i pris sammenlignet med den strøm, du selv betaler for. Du skal dog stadig selv betale for strømmen til resten af din husstand og din elbil gennem dit elselskab.
  • .
  • Offentlig opladning: Når du primært lader din bil offentligt, betaler du for strømforbruget på samme vis, som du ville tanke benzin eller diesel. Ved hjælp af forskellige apps kan du tjekke priserne for strøm ved specifikke offentlige ladestationer.
    Disse apps giver ofte også mulighed for at betale direkte for opladningen. For dem, der ikke har mulighed for hjemmeladning, kan et abonnement på offentlig ladning være en passende løsning.
.
Kilde: FDM .

Hvor er det billigst at lade op?

I vores priseksempel, hvor vi har taget udgangspunkt en gennemsnitlig elbil på 80 kWh batteri med rækkevidde på 400 km, er det hjemmeopladningen, som er billigst.

  • Hjemme: En fuld opladning koster således ca. 157,82 kr. efter elafgift-refusion.
  • Ude: Opladning ved offentlige ladestandere koster mellem 199,20 kr. og 279,20 kr. for en fuld opladning, alt afhængigt af laderens hastighed.

Hvordan fungerer offentlig opladning?

Offentlige ladestandere findes rundt omkring i bybilledet og er tilgængelige for enhver, der har behov for at oplade sin elbil eller plug-in hybrid. I Danmark drives disse ladestandere af forskellige udbydere som fx Clever, Ionity, Tesla, E.ON og mange andre.

Mens det er muligt at finde enkelte ladestandere, der tilbyder gratis opladning, er det mere almindeligt, at man skal betale, især for hurtig- eller lynopladning. Omkostningerne ved at lade din bil kan variere afhængigt af, om du har tegnet et abonnement hos den udbyder, du vælger at bruge.

Det koster det at lade ved en Tesla ladestander
Det koster typisk 130-300 kr. for en opladning ved en Tesla Supercharger.

For dem, der ikke har mulighed for at installere en privat ladeboks derhjemme, ender mange med at blive abonnenter hos en bestemt udbyder. Det kan dog også ofte give en række fordele, som fx rabatter på priser, når du lader op hos netop din udbyder.

Ved de fleste offentlige ladestandere skal du anvende en app til at foretage betalingen.

For at kunne betale direkte via appen, når du oplader din elbil eller plug-in hybrid, skal du typisk tilknytte et betalingskort til appen.

Hvis du ofte bruger offentlige ladestandere fra forskellige udbydere, kan det blive nødvendigt at installere og registrere dig på flere forskellige betalingsapps - afhængigt af hvilken udbyder der står for den enkelte ladestander.

Flere og flere ladestandere i Danmark

Det bliver konstant mere og mere bekvemt at lade elbilen op på farten. Ifølge Transportministeriet er der ved udgangen af marts 2024 kommet i alt 21.000 offentligt tilgængelige ladepunkter - hvilket svarer næsten til en fordobling i forhold til måned sidste år.

Selvom det er blevet mere tilgængeligt at lade elbilen op, er der er et men. Det er nemlig som regel dyrere end hjemmeopladeren. For mange elbilsejere fungerer offentlige ladestandere derfor stadig som et supplement til deres egen ladeboks.

Hvad er refusion af el-afgift?

Refusion af elafgift er en mulighed for at få dækket en del af omkostningerne til det forbrug af el, der anvendes til opladning af en elbil.

For kunne få refusion på el til opladning af din elbil, er der dog nogle specifikke krav, du skal opfylde. Det er vigtigt at være opmærksom på disse, da de afgør, om du er berettiget til refusionen.

  1. Du skal have en godkendt ladeboks, som er korrekt installeret ved dit hjem.
  2. Du skal finde en udbyder, der tilbyder at udbetale refusionen til dig.
  3. På din ejendom må der ikke være installeret processtrøm, som fx solceller eller en varmepumpe.

For at modtage refusionen, skal du ikke selv ansøge direkte hos din eludbyder. Udbyderen udbetaler helt automatisk din refusion til dig. Men det kræver altså, at du enten har et abonnement eller en serviceaftale knyttet til din ladeboks.

Hvad koster det at oplade en Tesla?

Følger man en gennemsnitlig pris på 3.6 kr. per kWh for en opladning hos en af Teslas Superchargers, vil du skulle af med mellem 180 - 360 kr. for en opladning.

Der er derimod penge at spare ved at oplade hjemmefra. Her kan du forvente, at en opladning koster mellem 150-300 kr. for en opladning.

Danskerne er vilde med Tesla, og ifølge Bilstatistik.dk kom der således 22.333 nyregistrerede Teslaer ud på de danske veje i 2023. Til sammenligning kom der 16.835 nyregistrerede Volkswagen-modeller ud. Dermed er der lidt ekstra konkurrence om at få plads ved de ledige Tesla-ladestandere.

Vi har samlet en vejledende prisliste for, hvad det koster at oplade en Tesla ved deres Superchargers.

ModelBatteristørrelse (kWh)Omkostninger (hjemme)Omkostninger (Supercharger)
Model 3 Standard Range Plus50 kWh150 kr.180 kr.
Model 3 Long Range75 kWh225 kr.270 kr.
Model 3 Performance75 kWh225 kr.270 kr.
Model Y Long Range75 kWh225 kr.270 kr.
Model Y Performance75 kWh225 kr.270 kr.
Model S Long Range100 kWh300 kr.360 kr.
Model S Plaid100 kWh300 kr.360 kr.
Model X Long Range100 kWh300 kr.360 kr.
Model X Plaid100 kWh300 kr.360 kr

Hvad er det billigste tidspunkt at oplade elbil?

Det billigste tidspunkt at oplade din elbil er ofte om natten. Og der kan være store besparelser at hente ved at lade op om natten.

Det skyldes, at elpriserne generelt er lavere på dette tidspunkt på grund af den reducerede efterspørgsel på elektricitet.

Hvis vi tager udgangspunkt i en pris om natten på 1,50 kr., sammenlignet med en dagspris på 2,92 kr. per kWh, vil regnestykket for en elbil med et 80 kWh batteri se således ud:

  • Opladning om natten: 1,50 kr./kWh * 80 kWh = 120 kr.
  • Opladning om dagen: 2,92 kr./kWh * 80 kWh = 233,60 kr.
  • Potentiel besparelse ved at lade om natten: 233,60 kr. - 120 kr. = 113,60 kr.
ElbilRækkevidde
1. Mercedes EQEOp til 665 km
2. Polestar 2Op til 654 km
3. BMW i7Op til 623 km
4. VW ID.7Op til 618 km
5. Hyundai Ioniq 6Op til 614 km
6. Polestar 3
Fisker Ocean
Op til 610 km
8. Tesla Model 3Op til 602 km
9. Audi Q8 E-tron SportbackOp til 592 km
10. Mercedes EQANio ET5Op til 590 km
Elbiler med længst rækkevidde. Rækkevidden på samtlige modeller er opgjort efter målemetoden WLTP. Data er hentet fra de danske importørers hjemmesider og kan variere fra importør til importør

Elpriserne kan dog svinge dag til dag og time til time, afhængig af flere faktorer som fx vejret. På dage, hvor der er høj produktion af sol- eller vindenergi, kan elprisen faktisk falde i dagtimerne sammenlignet med natpriserne.

Den generelle anbefaling lyder derfor, at du bør holde øje med de aktuelle elpriser og planlægge din elbilsladning derefter.

Hvis du spare penge på opladning, kan du også vælge en af de elbiler, som kører længst på batteriet.

Hvad koster en ladestander til elbil?

Typisk ligger prisen for en ladestander inklusiv installation mellem 8.000 og 13.000 kr.

Mange elbilejere vælger derfor at indgå en abonnementsaftale med leverandører som Clever eller E.ON, hvor de betaler en månedlig leje af ladestanderen.

Før du vælger at anskaffe dig en ladestander, bør du overveje en række forhold. For det første skal du være sikker på, at ladestikket på din bil matcher ladestanderen. I EU er type 2-stikket den almindelige standard. Tjek derfor også, om ladestanderen kommer med et indbygget ladekabel eller ej.

Dernæst skal du tænke på din daglige kørselsbehov. Hvis du ofte skal lade bilen, kan en ladestander med 22 kWh være nødvendig, mens en 11 kWh-ladestander måske er tilstrækkelig for dem med et mindre behov for daglig opladning.

ÅRSAMLET ANTAL ELBILER
202031.900
202166.600
2022112.700
2023200.100
Der har været fuld fart på elbilsaget de seneste år. Kilde: DST.dk

Det er også vigtigt at tænke over, om din boligs nuværende elektriske installation kan håndtere ladestanderen. Ældre hjem kan have brug for en opgradering af elsystemet til flere faser, hvilket kan øge installationsomkostningerne.

Endelig bør du forberede dig på, at der kan være behov for ekstra installationsarbejde som fx gravearbejde, kabellægning eller etablering af jordspyd, som ikke altid er dækket af standardinstallationen.

Derfor kan det være klogt at rådføre sig med en autoriseret installatør, der kan give en nøjagtig vurdering og sikre, at installationen opfylder både dine behov og de gældende sikkerhedsstandarder.

På den måde sikrer du, at du får den mest effektive og sikre løsning til opladning af din elbil.

Bliver min elregning dyrere med en elbil?

Ja. det gør den jo givetvis, når du skifter fra en benzin- eller dieselbil til en elbil og begynder at lade op hjemme. Så vil du helt naturligt opleve en stigning i din elregning. Det sker, fordi den energi, der tidligere blev brugt på brændstof, nu anvendes til at oplade din elbil.

Men samtidig skal du huske på, at det blot er en overførsel af dine tidligere brændstofudgifter, der nu går til din elregning. Og det er billigere at oplade end at tanke op med fossilt brændstof.

Sammenlign bilforsikring Vores brugere sparer i gennemsnit 3.000 kr.

Hvad koster det at lade en elbil op i Europa?

Når du suser ud på de tyske motorveje og ned mod Sydeuropas varme og sol, så vil du som elbilejer opleve, at opladningen vil variere betydeligt i pris på vejen derned.

FDM har tidligere udført en undersøgelse, der viser priserne for lynladning på en tur fra Danmark til Gardasøen i Italien og tilbage igen, en rejse på omtrent 3.000 kilometer.

Resultaterne af denne undersøgelse viste, at der er signifikante forskelle på omkostningerne ved lynladning langs ruten. Vælger man de billigste ladestationer frem for de dyreste, kan der være mere end 1.000 kroner at spare.

Her er et eksempel på, hvad det koster at tage turen tur/retur, når forskellige ladeløsninger anvendes.

LyndladningPris Tur/retur
Ionity m. abonnement2.047 kr.
Tesla med en Tesla2.097 kr.
Tesla med ikke-Tesla og tilkøb af abonnement2.172 kr.
Elli abonnement2.587 kr.
Tesla uden abonnement2.810 kr.
EWE App2.963 kr.
A Better Route Planner3.305 kr.
Kilde: FDM. Priser indhentet uge 22, 2024.

Ifølge FDM skal du være opmærksom på, at Midt- og Vesteuropa har over 800.000 ladestandere placeret i Tyskland, Frankrig og Holland. Skal rejsen gå sydpå mod Italien eller Spanien, kan det derfor være nødvendigt med omhyggelig planlægning, da ladestationerne kan være mere spredte.

Desuden kan det være en god idé at undersøge, om ladestationerne langs din rute tilbyder gode faciliteter, som kan gøre pauserne undervejs mere behagelige.

Selvom prisen naturligvis spiller en stor rolle, kan tilgængeligheden af fx spisemuligheder også være et vigtigt aspekt at overveje, når du planlægger din rute og dine ladestop.

Hop med på elbil-bølgen
Hvad enten du allerede har anskaffet dig en elbil eller stadig er du på jagt efter en - hos Samlino kan du sammenligne priser på bilforsikring, Audi forsikring eller BMW forsikring, så du får det bedste tilbud, der passer til dig.

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 5 / 5. Antal bedømmelser 2

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Thomas Andersen

Thomas har en kandidatgrad i kommunikation og digitale medier. Hans faglige baggrund i kommunikation afspejles i hans rolle på kommunikationsteamet hos Samlino.dk. Her bruger han sin erfaring til at undersøge og formidle om danskernes privatøkonomi. E-mail: thomas.andersen@samlino.dk

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *