Der er årligt mere end 10.000 hjorte, der er involveret i trafikulykker i Danmark. Udover at det ofte har store konsekvenser for dyrerne, betyder det samtidig også, at der er væsentlige risici forbundet for bilisterne. Vi har set nærmere på, hvor de fleste påkørsler i landet sker.
Der er ofte høj fart involveret, så en hjortepåkørsel kan både være personfarlig og give store materielle skader på bilen.
Indtil videre er der i 2023 ifølge Dyrenes Beskyttelse blevet registeret 6.387 påkørsler i Danmark.
Men det er forventet, at det tal bliver langt højere. Historisk set er månederne oktober, november og december nemlig de måneder, hvor der opleves de fleste påkørsler. Sidste år stod disse tre måneder for en tredjedel af årets samlede påkørsler. I 2022 var der registeret hele 10.793 hjortepåkørsler hos Dyrenes Beskyttelse.
Her var der flest hjortepåkørsler i Danmark i 2022
Kilde: Dyrenes Beskyttelse.
Det er dog ikke alle steder i landet, der er lige store risici forbundet med påkørsler af hjortevildt. Aalborg Kommune registerede sidste år 392 påkørsler, hvilket var flest i landet. Også de omkringliggende nordjyske kommuner havde mange påkørsler.
Ikke helt overraskende havde hovedstadsområdet modsat meget få påkørsler. På Sjælland var det generelt sydsjællandskommunerne, som registerede flest påkørsler.
Hvornår er der størst risiko for påkørsel af hjortevildt?
Hjortene er mest aktive omkring solnedgang og solopgang. Det er derfor også her, at flest hjorte krydser de danske veje. Det betyder, at der hos Dyrerenes Beskyttelse i vintermånederne ofte registereres flest påkørsler med hjorte mellem klokken 6-9 om morgenen og igen kl. 16-21 om aftenen.
Ifølge Dyrenes Beskyttelser skyldes antallet af trafikulykker i foråret flere årsager. For det første er hjortene særlig aktive i disse forårsmåneder.
For det andet er perioden også den tid, hvor årets unge rådyr, rålammene, begynder at blive selvstændige. De er uerfarne med vejtrafikken og søger ud for at etablere deres egne territorier, hvilket øger risikoen for påkørsler.
En anden periode med mange vildtpåkørsler sker i månederne oktober og november og december. I disse måneder bliver dagene markant kortere, og dyrenes foretrukne tidspunkter for aktivitet, skumringen og gryningen, kolliderer med vores kørselsvaner til og fra arbejde.
Mange af påkørslerne sker tidligt om morgenen og sidst på aftenen, men de er også meget aktive om natten. Ulykker med hjorte skyldes altså, at der sker et sammenfald med vores og dyrenes aktiviteter.
Er der selvrisiko ved påkørsel af dyr?
Hvis din bil tager skade som følge af en påkørsel med et dyr, vil dette typisk være omfattet af din kaskoforsikring. Størrelsen på din selvrisiko på din bilforsikring vil dog have betydning for, hvor meget du får udbetalt i erstatning af dit forsikringsselskab.
Bor du i et område, hvor der er stor risiko for at påkøre dyrevildt, kan du flere steder tilkøbe en friskadedækning, som betyder, at du helt undgår at betale selvrisiko.
Hvad gør man hvis man har påkørt en hjort?
Er dyret blevet såret, skal du ringe til Dyrenes Beskyttelse. Er det blevet dræbt, er det vigtigt at flytte det væk fra vejen og placere det ved siden af kørebanen – for eksempel i vejkanten eller en grøft, så det ikke udgør en fare for efterfølgende trafikanter. Derefter bør du kontakte Dyrenes Vagtcentral på tlf. 1812.