15 sparetips til dit SU-budget

|Posted by | Sparetips
Tags: , , , ,
Sparetips til den studerende

Vi har samlet en guide til dit SU-budget med en masse forskellige forslag til at kunne leve billigt men godt. Disse sparetips er perfekte til den studerende, men de kan egentlig bruges til alle scenarier – både før, under og efter man er på SU. Læs med herunder!

Det kan nogle gange føles som en umulig opgave, at få pengene til at løbe rundt på SU. Man vil oftest gerne det hele og mere til, og det er ikke altid en mulighed at finde sig et studiejob eller kunne arbejde nok timer til at finansiere sin ønskede livsstil. Hvad gør man så?

Man lærer selvfølgelig at spare og prioritere, så man hverken skal nøjes eller mangle – men derimod bruge pengene dér, hvor det giver mening for dig.

Del gerne dit bedste sparetip med os i kommentarfeltet under artiklen.

Klar, parat….spar!

1. Spar på madbudgettet

En udgiftspost til mad kommer man næppe uden om. For at holde den så lav som muligt på et , så kan du begrænse kaffe fra Starbucks, kigge i tilbudsaviser, lave madplaner, købe ind én gang ugentligt og kun købe det der står på din indkøbsliste. Spis dine rester eller frys dem ned til en anden gang. Prioritér madlavning fra bunden – det er desuden ikke kun billigere, men også sundere!

2. Spis sammen med andre

En anden måde at spare på madbudgettet er at spise sammen med andre. Om det er at holde madklub med din studiegruppe, tage hjem til dine forældre eller holde fællesspisning med kollegiet er underordnet. Når I skal holde fester, så kan I arrangere sammenskudsgilde frem for at bestille mad udefra.

3. Gå eller tag cyklen

Alt efter din afstand til job og skole, så kan du overveje din daglige transport. Kan du gå eller cykle i stedet for at tage bil eller offentlig transport? Det behøver heller ikke være alt eller intet – hvis du erstatter et par bus- eller togture med cykelture hver uge, så kan du spare noget på rejsekortet i længden. Undersøg desuden din muligheder inden for pendlerkort, ungdomskort og befordringsfradrag.

4. Afvent køb af studiebøger

Du behøver ikke have alle studiebøgerne klar første dag. Det er ofte en dyr post, så vent med at købe bøgerne, til du er helt sikker på, hvilke der faktisk er behov for i undervisningen – måske er din pensumliste ikke blevet opdateret i en evighed. Når du så skal anskaffe dig bøgerne, så kig på DBA, Facebook eller undersøg, om der er en ordning med brugte bøger på din skole.

5. Meld dig ind i en a-kasse og fagforening

Mange a-kasser og fagforeninger tilbyder gratis medlemskab for studerende. Der er derfor ingen grund til at lade være – udover fordelene i sig selv, så kan du ofte også hente andre rabatter samt billige forsikringer gennem a-kasser og fagforeninger. Undersøg dine muligheder!

Sammenlign a-kasser og fagforeninger nuFind det bedste tilbud på alle 23 a-kasser i Danmark nu

6. Brug apps, overvåg forbrug og hæv kontanter

Du kan med fordel bruge apps, som kan gøre sparelivet sjovere og nemmere. Måske din bank har en god mobilapp tilknyttet, og ellers findes der andre på markedet såsom Spiir eller Lunar. Du kan blandt andet tilknytte en rund-op-funktioner eller overvåge dit forbrug. Du kan også overveje at få debetkort i stedet for et kreditkort, så du ikke kan trække over – måske det også vil fungere for dig, at hæve kontanter i starten af måneden, så du har et bedre overblik over, hvad du bruger? Prøv forskelligt af og se, hvad der virker for dig.

7. Gennemgå og overvej dine abonnementer

Dette gælder alt fra mobilabonnement til fitness, TV, e-bøger, aviser og musik. Bruger du overhovedet det hele, og i så fald, kan du måske dele dine konti med familiemedlemmer og venner? Eller måske kan du få rabat gennem dit forsikringsselskab eller din a-kasse? Måske kan du endda nøjes med DR, Spotify (uden premium), lånte bøger på biblioteket og e-reolen – alt sammen gratis. Tjek også altid om du kan få studierabat! Det er desuden altid en god idé, at blive ringet op af en rådgiver, fordi du oftest der kan få en billigere pris end online.

Adam, produktrådgiver og sammenligningsekspert hos Samlino.dk, siger:

Mange unge bruger data, men ringer sjældent. Derfor kan et asymmetrisk abonnement være sagen, som fx 2 timer og 15 GB til bare 79.-

Hvis man i forvejen betaler for streamingtjenester, kan der være penge at spare ved at samle dem hos Boxer eller Telmore.

Men vigtigst: Kend dit forbrug. Mange mennesker betaler alt for meget, fordi de har for store pakker.
Sammenlign mobilabonnementer Find det bedste og billigste mobilabonnement her

8. Stop madspild

Her er der både plads til at være kreativ og spare penge! Køb nedsatte madspildsvarer – både i supermarkedet, men også gennem apps som f.eks. TooGoodToGo. Du kan også overveje, om det er noget for dig at skralde hos supermarkeder. At skære ned på madspild gælder også i hjemmet – kan du måske lave noget nyt med dine rester, og både passe på vores jordklode, men dermed også sørge for dine indkøb strækker længere?

9. Køb genbrugstøj og tøj uden for sæson

Genbrugstøj findes i mange afskygninger – du kan gå i din lokale Røde Kors, købe fra andre på Trendsales eller gå til loppemarked om søndagen. Genbrugsjagt er sjovt, og du får ofte unikt tøj, som er billigere end alternativet. Du kan også købe dit tøj uden for sæson – vinterjakke og vinterstøvler i starten af foråret, og badetøj når sommeren er slut. Du kan desuden planlægge din garderobe (f.eks. tag et kig på såkaldte capsule wardrobes), og på den måde undgå impulskøb og fejlkøb. Måske du kan arrangere en tøjbyttedag med dine venner eller på studiet?

10. Køb brugt generelt

Det er ikke kun tøj, som du kan købe brugt. Mange sælger uåbnet kosmetik på nettet, fordi det var et fejlkøb eller en gave. Du kan også ofte finde sko online, som kun er brugt en gang eller to. Elektronik kan du spare mange tusind på – du behøver ikke engang købe af privatpersoner, fordi der i dag findes koncepter som Greenmind eller Blue City, hvor du endda stadig kan få garanti på varen. Mangler du en opvaskemaskine eller en ny sofa? Opret en annonceagent på DBA og find det inden længe i dit nærområde!

11. Lær nye færdigheder

Lær at sy, så du nemt kan fikse en knap i din skjorte – så behøver du hverken smide den ud eller gå til en skrædder. Du kan også lære at lægge tøj op og ned, så det bliver endnu nemmere for dig at genbrugsshoppe. Måske du også kan lære at forvandle en trøje du aldrig bruger til din næste nye yndlingstop? Udover at sy, så kan du lære at lave mad, så du er bedre til at få det gjort hjemmefra. Måske du også kunne give dig i kast med et håndværk, som var oplagt til at give i gave eller måske tjene penge på ved siden af studiet? Det er sjovt at lære nye ting!

12. Sælg ting du ikke bruger

Man bor oftest ikke på meget plads som studerende. Skil dig af med ting du ikke bruger – køkkenting, tøj, møbler og andet du har stående. Lidt her og der bliver også til en del i længden, og ligegyldig hvad, så er der ingen grund til det står fylder. Det er nemt at komme hurtigt af med ting på Facebook Marketplace, DBA eller Trendsales.

13. Spar på vand og strøm

Dette punkt giver sig selv, og det har man måske hørt mange gange, men det er ikke mindre vigtigt af den grund. Tag kortere bade og sluk lyset når du ikke bruger det!

14. Tag et smut forbi tandlægeskolen og frisørskolen

Fra den ene studerende til den anden – udnyt at man har muligheden! Frisør er et valg for den enkelte, men det er en dårlig idé at prioritere tandlægen fra og kan i det lange løb blive endnu dyrere. Der er dog masser at penge at spare hos både frisørskolen og tandlægeskolen, så man selv på SU kan være med.

15. Opsparing

Sidst men ikke mindst: spar op, selvom det kun er et lille beløb hver måned. En opsparing er guld værd, og kan give ro i maven, så du ikke skal være nervøs for uventede udgifter. Alt er bedre end ingenting, så sæt et beløb over på din opsparing hver måned, så du altid har en buffer stående.

Vi håber, det kunne give idéer og inspiration til dit SU-budget. Tilmeld dig vores nyhedsmail herunder, og modtag endnu flere sparetips i din indbakke:

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 0 / 5. Antal bedømmelser 0

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Thomas Andersen

Thomas har en kandidatgrad i kommunikation og digitale medier. Hans faglige baggrund i kommunikation afspejles i hans rolle på kommunikationsteamet hos Samlino.dk. Her bruger han sin erfaring til at undersøge og formidle om danskernes privatøkonomi. E-mail: thomas.andersen@samlino.dk

Comments

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *