Julen varer længe, koster mange penge! Men behøver den egentlig det? Vi har derfor lavet en liste med forskellige sparetips, så du både får en hyggelig jul og en tungere pengepung. Har du flere sparetips, som du gerne vil dele? Så del dit tip i kommentarfeltet i bunden af indlægget!
Lav en indkøbsliste
Det er alt for nemt at blive lokket af flotte vinduer med julepynt, duften af friskbagte kager og glade ekspedienter, der hjælper med at pakke gaver ind. Du får oftest også købt så meget ind, at du kan komme til at glemme, hvorvidt du allerede har købt varen eller ej.
Derfor foreslår vi, at du laver en liste. Skriv, hvad du har brug for, og hvad det kommer til at koste. Koster det mere, end hvad du har råd til? Hvis ja, så prioriter, og skær noget fra.
Når du laver listen, så inkluder, hvem du vil give gaver til, hvem giver dig gaver, og hvad skal gaverne koste.
Hold dig til budgettet! Hver gang du køber gaven, så noter det ned, og check, at det ikke var mere, end du havde forventet, da du skrev listen og lavede budgettet.
Køb mad i billigere supermarkeder
Du bør også planlægge, hvad I skal spise. Det gælder både til jul, men også i løbet af december måned. Når du laver din liste, så inkluder juleaften, alkohol, bageingredienser, en god madplan og alle julegodterne såsom marcipan og julestokke.
Coop Bank, mad-gigantens pengeinstitut, har et særligt kreditkort, der giver dig bonus, når du laver dine indkøb i en af Coops butikker.
Handler du for mere end 500 kroner i Coop, vil du få 1% af dine resterende indkøb tilbage som bonuspoint resten af måneden. Hvis du betaler med et Coop Bank kreditkort, vil du kunne spare 1,2% resten af måneden. Har du Visa/Dankort fra Coop Bank, kan du også bruge kortet som et almindelig kreditkort.
Læs mere: Om Coop Bank og alle fordele ved at være medlem
Bag dine egne julekager
Et af kriterierne for en hyggelig jul er julekager. Der skal dufte af jul i hjemmet, og vi skal kunne invitere på kaffe, gløgg og en dåse julekager. Og hvis du alligevel skal have dåser fyldt med kager, kan du lige så godt lave dine egne kager. Så sparer du både penge, da ingredienserne er billigere end kagerne, og så dufter der samtidigt lækkert i dit hjem. Inkluder ingredienserne i din indkøbsliste fra punkt 2, og køb varerne i store nok mængder, så du får en god pris.
Spar på dine faste udgifter
En anden ting du kan gøre, for at spare penge over julen, er at spare på dine faste udgifter. Disse er blandt andet dit mobilabonnement, bredbånd samt forsikringer.
Læs mere: Her får du mest data i dit mobile bredbånd
Hvis du ikke har prøvet at undersøge, om du kan få et billigere bredbåndsabonnement, er det nok på tide at gøre det. Der er flere tusinde kroner at spare, hvis du vælger det rigtige abonnement. Det samme gælder for dit mobilabonnement, hvor du nemt kan komme til at betale for mere end dit reele forbrug.
Bliv Mystery Shopper
En sjov måde at tjene lidt ekstra penge på, og måske også få rabat på mad og produkter til jul, er ved at blive Mystery Shopper. Som Mystery Shopper får du til opgave at prøve tøj, købe varer, spise mad og meget andet. Du vil oftest kunne beholde de produkter, du køber, og du bliver oveni betalt for at gøre det.
Som Mystery Shopper får du en opgave, hvor du skal være opmærksom på en masse ting, såsom kundeservice, renlighed, butikken og meget mere. Efter du har fuldført din opgave, skal du aflevere en rapport, med hvad du oplevede samt besvare de spørgsmål, som butikken gerne vil have svar på.
Køb julegaver med et kreditkort
For at gøre julen mere overskuelig, kan du købe dine indkøb med et kreditkort. Der findes en del kort, der giver dig et hav af fordele. Du kan eksempelvis få et Mastercard Guld, der dækker dig, hvis dit flyselskab går konkurs. De fleste kort har også en rentefri periode, så du kan tilbagebetale den kredit, du har brugt på et senere tidspunkt, uden at betale ekstra.
Køb dine billetter i god tid før jul
Hvis du skal rejse med tog eller fly til jul, er det smart at bestille billetter i god tid. Billetter bliver ofte dyrere, jo tættere på afrejsedagen, vi kommer. Normalt siger man, at flybilleter skal købes 60 dage før, du skal rejse.
Skal du med tog, har DSB noget de kalder for Orange billetter. DSB Orange er oftest for dig, hvis du skal over Storebælt, men nogle gange er der også billetter udelukkende øst og vest for Storebælt. Hvis du har mulighed for at rejse på tidspunkter, hvor der ikke er mange rejsende, er det en rigtig god mulighed. Der er en del fordele inkluderet i en Orange billet:
- Du får pladsbillet med i prisen på InterCity og InterCityLyn rejser
- Billigere billetter end hvis du køber en almindelig billet
- Er du voksen, kan du tage op til to børn under 12 år med gratis
Læg dine forbrugslån om
Har du gæld i dag, kan det være en ide at lægge dine forbrugslån om. Der kan være, at du betaler højere renter, end der er behov for, og at du derfor kan spare penge,ved at ændre din forbrugslånsudbyder. Der er to måder, hvorpå du kan ændre din gæld:
- Hvis du har gæld flere steder, kan du samle din gæld, så du kun skal betale tilbage et sted. Der er en del udbydere, der tilbyder et “samlelån”, så du kan spare penge på din tilbagebetaling, en af disse er eksempelvis Bank Norwegian samlelån.
- Hvis du har gæld et sted, kan du undersøge om du kan få et forbrugslån med bedre renter. Det er gratis at tilbagebetale lån før tid, og du kan derfor undersøge, om det er billigere, hvis du lægger dit lån om. Husk at et nyt lån kan have et oprettelsesgebyrer, som du skal være opmærksom på. Sørg for at have styr på lånebegreberne, inden du tager et lån.
Hvis du har gæld, og ikke har behov for at finde et billigere forbrugslån, kan du læse vores tips til tilbagebetaling af lån, for at tilbagebetale dit lån af, så hurtigt som muligt. Hvis du godt vil spare penge til jul, og har brug for et andet lån, kan du undersøge alle forbrugslån på markedet, ved at bruge vores sammenligningsportal.