Vil du skifte bank? Her kan du se, hvad banker lægger vægt på, når de vurderer dig som potentiel kunde. Banker vil ofte gerne kende din økonomi, før de accepterer dig som kunde. Kig med her.
Du kan spare mange penge på renter og bankaftaler, hvis du skifter bank. Dog afhænger besparelserne af, om banken vurderer, at den kan tjene penge på dig som kunde. Men hvornår vurderer banken dig som en attraktiv kunde?
Som regel vil du være en attraktiv kunde for banken, hvis den kan tjene penge på dig. De fleste banker vil gerne låne dig penge, hvis de vurderer, at du kan betale lånet tilbage. Derfor kreditvurderer bankerne dig, når du ønsker at skifte bank og optage lån. Så kan de se, om du har en sund økonomi og derfor kan betale lånet tilbage.
Har du gæld og vil skifte bank?
Du kan godt skifte bank, selvom du har gæld. Det kræver blot, at du kan vise, at du har en sund økonomi. Det kan faktisk være en fordel for dig at have gæld ved bankskifte, da du kan forhandle dig til en bedre rente på din gæld.
Det vurderer banken dig på
Hvis du er på jagt efter et nyt boliglån, en ny kassekredit eller den billigste rente – så bliv ved med at scrolle. Vi klæder dig på, så du fremstår så attraktivt som muligt for bankerne. Derfor løfter vi sløret for, hvad banken vurderer dig på:
- Din betalingsevne – om du kan betale af på potentielle lån.
- Din betalingsvillighed – om du betaler af på eksisterende lån.
- Dine indtægter og udgifter – om der er balance i dit budget.
- Hvor mange lån du har – om du har boliglån, kassekredit, forbrugslån eller lignende.
- Hvor mange forretninger du har i din bank – om du har lån, investeringer, pensionsopsparing og forsikringer gennem din bank.
- Din formue – det du ejer.
1) Betalingsevne: Kan du tilbage betale lånet?
Det kommer nok ikke til nogens overraskelse, at banken er interesseret i kunder, som vil låne penge. Men kunderne skal også kunne betale lånet tilbage – og netop derfor ser banken på din betalingsevne.
Din betalingsevne er din evne til at betale lånet tilbage. Derfor afhænger betalingsevnen af forholdet mellem din indkomst og dine udgifter. Det er så her, at kreditvurderingen kommer ind i billedet. For her ser bankrådgiveren på din betalingsevne for at kreditvurdere dig.
Har du en god betalingsevne, så ender du også med en god kreditvurdering. En god kreditvurdering er godt for dig, da du kan bruge den til at forhandle prisen ned i banken. Desuden sikrer en kreditvurdering, at du undgår at tage et lån, som du ikke kan betale tilbage.
2) Betalingsvillighed: Vil du betale lånet?
Din betalingsvillighed handler om, hvordan du bruger dine penge, og om du betaler dine ting til tiden. Når banken ser på din betalingsvillighed, ser den eksempelvis på:
- Om du har en tendens til at have overtræk i din bank.
- Om du har ubetalte regninger.
- Om du har en stor restskat på din årsopgørelse.
- Om du har forbrugslån med høje renter.
- Om du er i RKI.
Påvirk bankens vurdering (Betalingsvillighed)
Du kan påvirke bankens vurdering af din betalingsvillighed ved at lave et budget. Brug budgettet til at få styr på, hvordan du bruger dine penge. Vis det til banken, så de kan se og vurdere, at du har styr på din privatøkonomi.
3) Indtægter og udgifter: Hvordan ser din økonomi ud?
Banken vurderer din betalingsevne ved at se på indtægter og udgifter. Du skal derfor have helt styr på indtægter og udgifter, hvis du vil godkendes til lån eller accepteres som ny kunde i banken.
Ved at lave et gennemarbejdet budget, kan du dokumentere dine udgifter. Dine indtægter dokumenterer du derimod ved at vise:
- Lønsedler, så bankrådgiveren kan se din forventede årsindtægt. Seneste tre lønsedler er nok, hvis du har fast job. Vis gerne flere lønsedler, hvis du har skiftet job ofte.
- SU, hvis du er studerende.
- Indtægter fra børnepenge, værdipapirer, udlejning af bolig eller andre indtægter, som ikke er lønindkomst.
- Årsopgørelsen fra Skat. Banken vil typisk gerne se den, hvis den skal overtage lån fra en anden bank.
- Firmaregnskab eller firmabudget, hvis du har privat firma.
4) Forretning i banken: Er du en god forretning?
Banker er interesseret i kunder, de kan tjene penge på. Du er ikke en attraktiv kunde for banken, hvis du kun har en lønkonto og ingen lån eller investeringer.
Banker tjener nemlig penge på dig gennem renter, negative renter og gebyrer på produkter og services. På den måde vurderer banken dig som en attraktiv kunde, hvis du har:
- Lån i banken såsom kassekredit, boliglån og billån.
- Realkreditlån i samme koncern som banken.
- Privatforsikringer og pensionsopsparing i samme koncern som banken.
- Opsparing i banken.
- Investeringer via bankens egen investeringsforening.
Påvirk bankens vurdering (Vær en god forretning)
Hvis banken vurderer, at du er en god forretning, så vil den ofte være villig til at forhandle med dig. Det er en fordel for dig, da du kan spare penge på renter og gebyrer, som kan løbe op i flere tusinde kroner.
Din formue: Hvad ejer du?
Din formue kan bestå af eksempelvis fast ejendom, andelsbolig, bil, båd, værdipapirer og lignende.
Låner du penge, er det en fordel for dig at have en formue. For banken kan bede dig om at stille din formue som sikkerhed for lånet. Derfor kan du låne mere og få flere lånefordele.
Til gengæld betyder det også, at banken kan bede dig om at sælge ud af din formue (hvis du har stillet den som sikkerhed for lånet), såfremt du ikke betaler af på dit lån.
Sammenlign inden forhandling
Det er altid en god idé at sammenligne bankerne, inden du skifter bank eller ansøger om lån. Ved at sammenligne kan du danne dig et overblik over tilbuddene og finde den, der er mest attraktiv for dig først.
Ofte er bankerne til at forhandle med, når det kommer til renter og gebyrer, som du betaler i lån og for at være kunde. Det er derfor godt at gennemgå og få styr på ovenstående punkter, så du kan udnytte din status som attraktiv kunde til at få en bedre aftale med banken.
Bankerne er til at forhandle med, når det kommer til de renter og gebyrer, du betaler i lån og for at være kunde. Når du kontakter banken og vil forhandle prisen, så sørg for at du ved præcis, hvad du vil gå efter med din forhandling.
Vil din bank ikke forhandle, kan du altid opsøge en eller flere andre banker – og se om du får et bedre tilbud. Mangler du flere gode tilbud, så find en billig bilforsikring eller et lån med favorable vilkår.