Banklån, renter og services koster ikke det samme i alle banker. Derfor kan du spare mange penge ved at skifte bank. Men hvordan skifter du bank? Hvad koster det at skifte bank? Og hvor lang tid tager det overhovedet? Her er alt, du skal vide, hvis du vil skifte bank.
Du betaler for bankens arbejde via renter og gebyrer, men prisen varierer fra bank til bank. Vil du gerne spare penge på din bank? Eller måske du er utilfreds med den? Så kan du skifte bank. Mange holder sig dog fra at skifte bank, da det kan virke uoverskueligt. Men det behøver det ikke at være.
Derfor får du her en samlet guide til, alt du skal vide, når du skifter bank – både i form af, hvordan du skifter bank, hvad det koster, og hvordan du finder den bedste bank.
Kig med her og få hjælp til bankskifte.
Sådan finder du den bedste bank
Før du overhovedet begynder at kigge efter en ny bank, skal du kende dine behov. Når du kender dine behov, ved du, hvad du præcis leder efter hos en ny bank. Du kan med fordel overveje og stille dig selv følgende spørgsmål:
- Får du hjælp til at investere din opsparing?
- Har du lån eller kassekredit?
- Hvilke slags konti bruger du?
- Har du behov for rådgivning eller hæveautomater nær dig?
Du bør ligeledes sammenligne flere banker for at danne dig et indtryk af dem i forhold til egne behov. Er priser og vilkår rimelige? Kan du få de services og produkter, som du har brug for?
Forhandl med banken
Indhent altid flere tilbud – gerne fra 2-3 banker, inden du skifter bank. Sammenlign de forskellige tilbud, så du sikrer dig den bedste aftale hos den nye bank.
Når du har fundet en potentiel bank, arranger et møde hos den og forhandl om vilkår og priser for din aftale – inden du beslutter dig og skriver under på noget. I forbindelse med din forhandling, er det en god idé at kende til egen værdi, så du kan fremstå som en attraktiv kunde for banken.
Du kan også bruge tilbuddet fra din nye bank til at forhandle om priserne i den bank, du allerede er kunde i.
Kend din værdi: Du kan spare penge
Inden du overhovedet kan skifte bank, skal den vurdere, om den vil have dig som kunde. Er du ikke en attraktiv kunde for banken (forstået som, at banken ikke kan tjene penge på dig), kan det være svært at skifte bank.
Banken vurderer blandt andet, hvor attraktiv en kunde du er ud fra, hvor mange lån, investeringer, pensioner og forsikringer som du har. Banken ser også på dine indtægter og udgifter.
Hvis banken vurderer, at du er en god forretning, så vil den ofte være villig til at forhandle med dig. Det er en fordel for dig, da du kan spare penge på renter og gebyrer, som kan løbe op i flere tusinde kroner.
Har du gæld, så betyder det ikke, at du er en dårlig forretning for banken. Tværtimod tjener banken penge på at låne dig penge. Det kan faktisk være en fordel for dig at have gæld ved bankskifte (hvis du har en sund økonomi), da du kan forhandle dig til en bedre rente på din gæld.
Her bliver det svært at skifte bank
Det kan være svært at skifte bank, hvis banken vurderer dig som en dårlig forretning. En dårlig bankkunde er eksempelvis (1) Hvis du kun har en lønkonto og ingen lån, investeringer eller andre forretninger med banken. (2) Hvis du har mange forbrugslån. (3) Hvis du ikke har nogen opsparing eller en lav indkomst. (4) Hvis du har gæld, du ikke betaler af på. (5) Hvis du er registreret i RKI.
Sådan skifter du bank
Det er ganske nemt at skifte bank. Du skal kontakte den nye bank, du ønsker at være kunde i. Derefter vil den nye bank klare hele flyttearbejdet. Desuden vil banken stå til rådighed, hvis du skal have hjælp til at give din arbejdsgiver eller de offentlige myndigheder besked om nye konti. Har du derfor betalinger i Betalingsservice, kan den nye bank klare det for dig.
Husk, du skal bede banken vente med at flytte betalinger til, alle månedens regninger er betalt. Har du derimod faste aftaler med dit betalingskort, skal du selv opdatere dine aftaler, når du modtager dit nye kort.
Hvad koster det at skifte bank?
Selve flytningen er gratis for dig og tager som regel maksimalt 12 arbejdsdage. Dog kan din gamle bank tage penge for at afvikle lån og konti. Den nye bank kan ligeledes tage betaling for at oprette ny kassekredit, lån og pensionsopsparinger.
Derfor kan du med fordel forhandle med den nye bank for at få nedslag i prisen på flyttegebyrerne.
Når du alligevel er igang med at give dine økonmiske og finansielle forhold en overhaling, så husk at du altid kan sammenligne en lang række ting hos Samlino, heriblandt bilforsikring.
Flytning af realkreditlån og forsikringer
Du har måske en delt aftale med banken om realkreditlån og forsikringer. Heldigvis behøver du ikke at skifte forsikringsselskab og realkreditinstitut, når du skifter bank. Derfor kan du beholde disse. Den nye bank kan dog muligvis give dig et bedre tilbud, hvis du samler forretningerne hos dem. Forhandl og forhør dig med den nye bank om skifteomkostningerne for dine forsikringer eller realkreditlånet.