Sådan regner du på, hvor meget du kan låne

|Posted by | Alle opslag, Lån, Tips og tricks
Tags: , , , ,
hvor meget kan du låne? (Foto: Canva)
(Foto: Canva)

Hvor meget kan jeg låne? Det er meget forskelligt fra person til person. Men her vil vi hjælpe dig på rette vej. Så ved du, hvor meget du kan låne, og hvad banken kigger efter, når du spørger om et lån.

Du vil gerne låne penge. Men du ved ikke helt, hvor meget du kan låne. Generelt kan vi sige, at når det kommer til at låne penge, så er der en række faktorer, der spiller ind. Typisk ville banken eller låneudbyderen give sig i kast med en kreditvurdering. Med andre ord en indviduel vurdering af dig og din økonomi.

Find ud af, hvor meget du kan låne, og hvad der påvirker dine muligheder for at kunne låne.

Lån penge til din drømmebolig i dag Sammenlign lån på 3 minutter

Hvor meget kan jeg låne generelt?

Først og fremmest afhænger dit mulige lånebeløb af, hvilket type lån du vil tage. Et kviklån giver dig mulighed for at låne et par tusinde kroner, med et forbrugslån kan du låne fra 10.000 og op til 400.000 kroner, og med et realkreditlån kan du låne mange millioner, fordi du stiller pant i form af ejendom.

Om du kan låne, og hvor meget du kan låne, vil typisk blive afgjort ud fra en kreditvurdering. Her ser banken på din privatøkonomi for at vurdere, om du kan få et lån.

Hvad har indflydelse på din kreditvurdering?

En kreditvurdering vil afgøre, om din låneansøgning bliver godkendt eller afvist. Der er dog rigtig mange faktorer, som en grundig kreditvurdering kræver.

1) Din indkomst

En af de faktorer, der har størst påvirkning på din kreditvurdering, og dermed hvor meget du kan låne, er din indkomst. Som udgangspunkt vil du kunne låne mere, jo højere din indtægt er. Derudover vil du ofte også kunne få en bedre rente, hvis du har en god indtægt.

Det skyldes at risikoen for, at du ikke vil kunne betale tilbage, er lavere jo sundere din økonomi er. Din indkomst består eksempelvis af løn, SU, tilskud og aktieindtægter. Din løn bevises med en gyldig kontrakt, lønsedler og yderligere indtægter kan fremvises med din årsopgørelse fra SKAT.

2) Dine udgifter

Dine udgifter indbefatter dels dine faste og dels dine variable udgifter. Dine samlede udgifter trækkes fra dine samlede indtægter, og resultatet heraf er dit rådighedsbeløb. Rådighedsbeløbet er det, du vil kunne bruge til at betale af på dit lån.

I tilfælde af at den månedlige afvikling af lånet vil have en stor indflydelse på dit rådighedsbeløb, kan dette have en negativ indflydelse på din kreditvurdering.

Dit rådighedsbeløb skal fremvises i form af et budget. Her kan du bruge vores budgetskema, som er gratis at downloade. Hvis du vil forbedre dit rådighedsbeløb, kan du med fordel prøve at mindske dine faste udgifter.

Du kan reducere dine faste udgifter ved eksempelvis at finde billigere alternativer til bilforsikring, a-kassemobilabonnement og bredbånd. Du kan med fordel sammenligne disse finansielle produkter her på Samlino.dk og finde et billigere alternativ – uden at gå på kompromis med produkt eller behov.

3) Hvis du har gæld

Din eksisterende gæld kan have en væsentlig negativ indflydelse på din mulighed for at optage nyt lån. Det er klart, at du ikke kan låne flere penge, hvis du i forvejen har en meget stor gæld. Derudover kan misligholdt gæld stoppe dig fra at være i stand til at optage gæld nogle steder.

Har du en gæld hængende på nakken? Få hjælp til at afvikle gælden med vores guide for tilbagebetaling og gratis lommeregner.

Få styr på gælden i dag Gratis metoder til afvikling af gæld og lommeregner

4) Andre faktorer

Ved online lån bliver der ikke foretaget en kreditvurdering i den traditionelle forstand, da du ikke skal til samtale hos banken. Der vil i stedet blive lavet en risikovurdering på baggrund af statistiske beregninger.

Her kan indgå forskellige faktorer såsom alder, civilstand, jobfunktion, børn og indtægt. Dette er også faktorer, der kan have en indflydelse ved alle andre typer lån.

Hvor meget kan jeg låne til hus?

At købe en ejerbolig er en stor investering. Din økonomi skal være i orden, før du køber hus eller lejlighed. Det er derfor godt at vide, hvad banken kigger efter, når vi taler om god økonomi.

Gældsfaktor: Størrelsen på din gæld

Der er en tommelfingerregel om at yngre eller midaldrende boligkøbere helst ikke skal låne mere end 3,5 gang husstandens indkomst før skat – dette kaldes en gældsfaktor. 

Eksempel på lån (Gældsfaktor)

Har din husstand en indkomst på 700.000 kr. og en samlet gæld på 3 mio. kr., har du en gældsfaktor på 4,3. Du kan i princippet godt låne, hvis du har en gældsfaktor over 4, men så skal du have et “sikkert lån”, eksempelvis et obligationslån med fast rente og afdrag, hvor der ikke er udsving i renten. Der er også undtagelser. Eksempelvis kan du, hvis du er under uddannelse, have mulighed for at låne mere end andre boligkøbere med samme indkomst, da din indkomst stiger, når du er færdiguddannet.

5% egenbetaling på købesummen: Hav en opsparing

Som regel, skal du spare minimum 5% af boligens pris op til udbetalingen, og du skal have penge nok til at betale for købs- og flytteudgifter, der ikke finansieres, når bank- og realkreditlånet optages.   

Formålet er at sikre, at din økonomi er robust over for udsving i boligpriserne, og samtidig hjælper reglerne dig til at lære at spare op, inden du investerer i fast ejendom.

Eksempel på lån (5% egenbetaling)

Når du skal købe en bolig i dag, skal du i de fleste tilfælde selv kunne lægge minimum 5% af købesummen plus omkostninger ved boligkøbet i udbetaling på et hus. Du skal kunne lægge minimum 50.000 kroner plus omkostninger i udbetaling ved huskøb på 1 million kroner.

Låneberegner til boliglån

De fleste banker tilbyder en online låneberegner. Med en låneberegner du kan få en idé om, hvor stort et lån du kan få til dit boligkøb.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at denne type låneberegner ikke kan give et retvisende lånebeløb, men blot skal betragtes som en vejledning.

Prøv låneberegner Det er nemt og gratis

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 0 / 5. Antal bedømmelser 0

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Daniel Selde

Daniel Selde er CMO hos Samlino.dk med over 10 års erfaring inden for marketing for SaaS og e-handelsvirksomheder. Han har tidligere haft ledende roller hos Contribe, Penneo A/S, Zenfit, Moodings.com og COWI. Daniel er kendt for sin ekspertise i global markedsudvidelse.

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *