Vi har taget et lille dyk ned i teknologien bag en af de mest afgørende opfindelser i moderne kommunikation: WiFi.
Hvad er Wifi?
WiFi er en trådløs teknologi, der forbinder os med verden via internettet uden behov for irriterende kabler. Den arbejder ved at sende data ud og ind igen gennem radiobølger. Når du bruger WiFi, kommunikerer din enhed direkte med en trådløs router.
For at kunne hoppe på WiFi skal din enhed have noget, der hedder en trådløs netværksadapter. Heldigvis er det noget, som næsten alle moderne enheder, fra smartphones til tablets og laptops, allerede har indbygget.
Når du ønsker at koble dig på internettet via WiFi, starter du med at finde et tilgængeligt trådløst netværk omkring dig. Det kan du gøre ved at tjekke netværksindstillingerne på din enhed, hvor du kan søge efter og vælge et trådløst netværk.
Hvis netværket kræver det, skal du indtaste en adgangskode for at få adgang. Og voilà, du er online! Så simpelt er det at få forbindelse til internettet, helt uden kabler.
Hvad betyder Wi-fi?
Selvom mange af os umiddelbart tænker på WiFi som adgang til trådløs internetadgang, gemmer der sig faktisk ikke nogen dybere betydning bag selve navnet. Det er let at forestille sig, at WiFi står for noget ganske teknisk, men sandheden er faktisk overraskende ligetil.
Historien lyder, at Phil Belange, som var en af pionererne bag Wireless Ethernet Compatibility Alliance, var involveret i at finde et mere mundret navn til den komplekse teknologi, oprindeligt kendt som “IEEE 802.11b Direct Sequence”. Organisationen besluttede sig for at hyre brandingeksperterne hos Interbrand til at kreere et navn, der var nemt at huske og sige.
Resultatet blev altså “WiFi” – et navn uden indbygget betydning, men med masser af appel. Det var skabt til at fange opmærksomhed og være letgenkendeligt, snarere end at beskrive teknologien bag. WiFi er altså i dag et globalt kendt begreb, der binder os sammen i en trådløs verden, selvom navnet i sig selv er helt uden teknisk forankring.
Er det forskel på Wifi og internet?
Wifi og internet går hånd i hånd, men de er ikke det samme. Man kan lidt tænke på internettet som en stor, vidunderlig global by, fyldt med oplysninger og underholdning. Din trådløse router derimod fungerer mere som en portvagt, der styrer, hvem der kan komme ind og ud i dit digitale hjem.
Din router sørger for at forbinde alle dine enheder – fra din smartphone og tablet til din laptop og smart-tv – til denne enorme digitale by via et modem. Når først forbindelsen er etableret, distribuerer routeren internetadgangen rundt om i dit hjem, så alle dine enheder kan nyde godt af den.
Se også hvor du får det billigste mobile bredbånd og fibernet.
- DSL (kobber): Internet via telefonstikket DSL-teknologien er kendetegnet ved asymmetriske dataoverførselshastigheder, hvilket betyder, at det er hurtigere at hente data ned end at sende data op.
- Coax (kabel-tv net): Internet via stikket til kabel-tv Ved brug af en coax-forbindelse indsamles internetsignalet gennem et centralt anlæg eller fællesantenne og distribueres derefter til adskillige husstande.
- Mobilt: Trådløst internet Mobil internetforbindelse fungerer ved, at signaler overføres og modtages via telekommunikationsmaster. Kvaliteten og hastigheden af signalet kan blive påvirket af, hvor langt væk man er fra den nærmeste mast, samt hvor mange andre der benytter nettet samtidig i området.
- Fiber: Internet via fiberstik Fibernet transporterer digitale signaler i lysets hastighed, og hver husstand har sin personlige forbindelse, hvilket sikrer ensartede hastigheder for både upload og download.
Gå dine egne abonnementer efter sømmene, vi sammenligner adskillige abonnementer fra Danmarks største selskaber. Det tager kun få sekunder, så har du overblikket!
Hvad er forskellen på en router og et modem?
Et modem er en enhed, der formidler forbindelsen til internettet ved at overføre data frem og tilbage mellem dit hjem og din internetudbyder. Det kan fx være via en traditionel telefonlinje af kobber eller gennem et mere moderne fiberoptisk kabel.
I modsætning står en router, som etablerer forbindelsen mellem dit hjemmenetværk og de trådløse enheder i dit hjem. Routeren opretter altså et lokalt netværk (LAN), som giver dine enheder, som fx telefoner, tv'er eller computere, mulighed for at forbinde trådløst til internettet.
For at modtage internetsignalet fra din udbyder og distribuere det i dit hjem, skal du altså have både et modem og en router. I moderne opsætninger leveres disse ofte som en integreret enhed fra din internetudbyder, der udfører begge funktioner.
Hvad er fibernet?
Fibernet benytter sig af fiberoptiske kabler, som overfører data ved hjælp af lysbølger. Fordi lys bevæger sig utroligt hurtigt, kan fiberoptik handle omfattende datamængder i en hast, der langt overgår traditionelle kobberkabler, som vi ellers har og stadig benytter i stor stil.
De her fiberoptiske kabler består af hundredvis af ekstremt tynde tråde af glas eller plast, hver enkelt tyndere end et menneskehår. Hver tråd har kapacitet til at bære data til millioner af tv- og computere samtidig, hvilket gør fibernet til den mest eftertragtede løsning for at levere hurtigt og pålideligt internet.
I Danmarks tidlige internetdage benyttede man typisk eksisterende telefonnetværk til at forsyne hjemmene med internet, da næsten alle allerede havde et telefonstik i huset. Men med den stadige udvikling og behov for højere hastigheder, står fibernet nu som en moderne og nødvendig opgradering.
Udrulningen af et helt nyt fibernet kræver, at omfattende underjordiske fiberoptiske netværk bliver etableret. Fra de vigtige hovedkabler ned til de mindre fordelingskabler, der forbinder privatboliger, kræver det tid og investering. Selvom ikke alle i Danmark endnu har adgang til fibernet, skrider arbejdet med at udvide dette lynhurtige internet støt fremad.