Du har sikkert bemærket det dårlige vejr, som kommer snigende her til Danmark. Regn, blæsevejr, sne, torden, slud, storm – der findes adskillige former for det, vi betegner som dårligt vejr. Særligt stormvejr står højt på listen, idet efterår og vinter er højsæson for dette uvejr i Danmark. Dog kan man aldrig vide med sikkerhed, hvornår det dårlige vejr rammer. Derfor er det en god idé at sikre din bolig og have samt sørge for at have den rigtige forsikring, inden det går galt.
Men vidste du, at hver fjerde boligejer ikke beskytter sin bolig mod stormvejr? Det viser en undersøgelse udarbejdet af Epinion for forsikringsselskabet Codan. Dette skyldes, at mange husejer faktisk ikke er klar over, hvordan man kan forberede sig. Du kan med fordel gøre din bolig og have klar i starten af efteråret, så du er forberedt til højsæsonen. Men hvordan sikrer du den så på bedste vis?
Råd til at beskytte din bolig og have
- Lyt efter stormvarslen i pressen: Først og fremmest er det altid en god idé at følge med i nyhederne, da de sandsynligvis vil komme med en udmelding, hvis en storm skulle banke på døren.
- Tjek dit tag for løse tagsten og tagplader: For at undgå at dit tag pludselig flyver rundt i hele nabolaget, gør du dig klog i at sikre for løse tagsten og tagplader.
- Flyt udsatte ting indendørs: Planter og havemøbler er begge ting, du sikkert nyder glæde af udendørs i sommerhalvåret. Dog er det langt fra alle planter, der kan tåle det kolde frostvejr. Derfor vil det være en idé at flytte dem indendørs, hvor temperaturen er passende. Du vil ofte opleve, at plantens forbehold er beskrevet, når du køber den. Ligesom planter vil du gøre klogt i at flytte dine havemøbler hen et tørt sted på de tider af året, de alligevel ikke bruges. Således vil de hverken tage skade eller flyve rundt i en eventuelt storm.
- Fjern eller fastspænd løse genstande fra haven: Lader du endvidere dine havemøbler samt andre løse genstande blive stående ude i haven efteråret og vinteren over, anbefales det, at du fastgøre eller fjerne dem, når/hvis du skulle høre en stormvarsel. Dette gælder ligeledes, hvis I har et hegn eller en trampolin stående i baghaven. På den måde vil hverken du eller din nabo opleve flyvende genstande over hækken.
Er du dækket, hvis uheldet skulle være ude?
Skulle der alligevel forekomme skader på din bolig under en storm, skal du kontakte dit forsikringsselskab hurtigst muligt. Derefter er det vigtigt at tage billeder af skader samt ødelagte genstande, som du kan dokumentere til dit forsikringsselskab.
Som udgangspunkt er det din husforsikring, som dækker skaderne ved storm, såfremt det har blæst med mindst 17,2 meter pr. sekund – eller vindstyrke 10. Er dette tilfældet, dækker din husforsikring de stormskader, du har fået på dit hus.