Du har kørt den ene kilometer efter den anden, og måske har tankerne pludseligt drejet sig over i, hvad det egentlig har kostet, at køre turen?
Når kilometertælleren tæller derudaf, og du kører gennem landskabet kilometer efter kilometer, har du så nogensinde taget dig selv i at tænke, hvad hver eneste af disse kilometer rent faktisk har kostet dig?
I dette indlæg dykker vi ned i netop dette spørgsmål, så du måske kan få et lidt mere klart indtryk af dine transportomkostninger.
Hvad koster det at køre en kilometer?
Det er selvsagt svært at give et helt præcist svar på, hvor meget det koster at køre en kilometer. Der er nemlig mange variabler i spil. Fx afhænger det af bilens brændstoføkonomi, dagsprisen på brændstoffet og typen af brændstof, dine kørselsvaner, vejr- og trafikforhold og bilens generelle stand.
Det er dog alligevel muligt at lave et lille forsimplet eksempel for at give et estimat over, hvad det ca. koster at køre en kilometer.
Til det har vi kigget nærmere på danskernes foretrukne fossilbil 2023, Toyota Yaris.
En ny Toyota Yaris kører ifølge Toyotas egen hjemmeside omkring 26,3 km/l. Den gennemsnitlige benzinpris i 2024 har ifølge Drivkraftdanmark.dk, som dagligt følger prisudviklingen på brændstof, ligget på 15,39 kr./l.
Smider vi de to tal ind i regnemaskinen, koster det cirka 0,59 kr. at køre en kilometer med en Toyota Yaris.
Til sammenligning, står du fx med en standard togbillet fra København H til Aarhus H til 469 kr., der har en distance på 156 km., så koster det 3,01 kr. per. km.
Vil du spare penge på bilkontoen? Husk at tjekke din bilforsikring, kaskoforsikring og beregn bilforsikring.
Hvor meget koster det i benzin at køre 100 km?
For at finde ud af, hvad det koster at køre 100 km, skal du gange omkostningen per kilometer med 100. Hvis vi tager det tidligere beregnede eksempel, hvor det koster 0,59 kr. at køre en kilometer med en Toyota Yaris, vil omkostningen for at køre 100 km. altså være 59 kr.
Sådan beregner du kilometer per liter
For at finde ud af, hvor mange kilometer din bil kører per liter, skal du starte med at tanke din bil helt op og sætte din kilometertæller til nul.
Når du skal tanke næste gang, skal du skrive ned, hvor mange liter brændstof du tilføjer, og tjekke kilometertælleren for at bestemme, hvor langt du er kørt.
Beregn din bils km/l. ved at dividere det samlede antal kørte kilometer med mængden af brændstof, du har tanket.
Hvad betragtes som ‘langt på literen?
Begrebet ‘langt på literen’ refererer til biler, der er særligt brændstofeffektive og kan tilbagelægge mange kilometer på en enkelt liter brændstof. Generelt betragtes biler, der kører over 20 km/l, som at gå langt på literen. Denne standard kan dog variere afhængigt af køretøjets størrelse og type.
Èt er, hvad fabriksparametrene siger, noget andet er nemlig den faktiske brændstofeffektivitet. Du vil helt sikkert opleve svingende effektivitet på vejene. Det skyldes bl.a. dine kørevaner, vejr- og vejforhold og bilens generelle stand.
Men der findes strategier til at forbedre din bils evne til at køre længere på literen.
Hvordan kører jeg længere på literen?
Der er mange måder, hvorpå du kan optimere din bilkørsel for at opnå en bedre brændstoføkonomi. Du kommer dog længst, hvis du forbereder dig lidt, inden du begiver dig ud på vejen. Applusbilsyn, som er Danmarks største bilsynsvirksomhed, har lavet nogle simple råd, så du får lidt mere ud af din bil på vejene:
- Tjek om dæktrykket er det rigtige (se ved brændstoftdækslet). En ekstra gevinst ved rigtigt dæktryk er at dæk holder længere.
- Fjern ekstra og unødig vægt fra bilen. Ofte har man ting og sager liggende i bagagerummet, som man kan være foruden.
- Fjern tagbøjler eller tagbagagebærer, hvis du kører rundt med dette. Det øger vindmodstanden mærkat.
- Vedligehold bilens motor med Bell Add (link), når du tanker. Så får du en bedre forbrænding i Motoren.
- Kom hurtigt op til den tilladte hastighed.
- Vær forudseende i trafikken, så du kan holde jævn hastighed i højest mulige gear og bruge motorbremsen til at tage fart af bilen, hvor muligt.
- Undgå kortere køreture, da motoren forbrænder dårligere, når den ikke er varm. Især et problem for dieselbiler.
- Kør derefter maksimalt en time.
- Eller få en anden i bilen til at køre, hvis personen er udhvilet.
Hvor mange km kan en bil køre?
De fleste værksteder i Danmark anser generelt en bil for at kunne køre mellem 200.000 og 300.000 km., før større reparationer bliver nødvendige, men mange biler overskrider denne grænse - især hvis de er godt vedligeholdt. En hurtig gennemgang af brugtbilsmarkedet viser dog, at særlig bilmodellerne Mercedes, Volvo, Volkswagen og Audi ofte har biler, der har kørt længere end 300.000 km.
Levetiden for en bil, eller hvor mange kilometer den kan køre før den bliver for dyr at vedligeholde, varierer meget afhængigt af en række faktorer. Ét er altså bilmærket, men også faktorer som fx vedligeholdelse, kørestil og vaner, og hvilke typer af veje bilen primært har kørt på har en indflydelse på bilens levetid.