Oversete advarselslamper kan koste dyrt

|Posted by | Alle opslag

Bilens advarselslamper

Hvert år får landets autoværksteder tusindvis af henvendelser fra bilejere, som har observeret, at en af bilens advarselslamper i kontrolpanelet lyser. Det behøver ikke være alvorligt, bare fordi en advarselslampe lyser, men det kan blive alvorligt, hvis man ignorerer advarslen og blot kører videre.

En bil er udstyret med en lang række forskellige advarselslamper, der alle indikerer, at noget er galt med bilen. Nogle advarselslamper kan både lyse gult/orange og rødt.

Få det bedste tilbud på bilforsikring

De vigtigste advarselslamper

Er du blandt de bilister, som er i tvivl om de mange advarselslampers betydning, så har vi nedenfor oplistet de vigtigste.

Flere af lamperne kan benytte forskellige farver til at signalere vigtigheden af en opdaget fejl på bilen, og således kan en overset gul advarsel gå hen og blive rød på et tidspunkt, hvis den ignoreres. Som udgangspunkt betyder farverne dette:

Rød: Stop bilen hurtigst muligt og sluk motoren. Følg vejledningen i instruktionsbogen. Hvis du er i tvivl, så tilkald assistance.

Gul: En handling er påkrævet. Stop bilen og sluk motoren. Følg vejledningen i instruktionsbogen – du vil i mange tilfælde kunne køre til nærmeste værksted.

Grøn: Bruges til informationer og påkræver ingen handling fra chaufførens side.

Lamper og deres advarsler
Lampe Advarsel
Håndbremselampen Lyser håndbremselampen, skal du kontrollere, om du har sluppet håndbremsen. Selvom du har sluppet den, så kan det være, at den enten har sat sig fast, at der mangler bremsevæske, eller at bremsebelægningen er slidt ned.
Motortemperatur er for høj Motoren kan være overophedet. Det skyldes måske, at bilen er løbet tør for kølervæske. Stop bilen og undersøg, om der skal påfyldes kølervæske.
Sikkerhedsselen Symbolet med sikkerhedsselen – en eller flere passagerer i bilen har ikke spændt sikkerhedsselen. Lampen slukker, når alle passagerer er fastspændt.
Motorolie Oliekande-symbolet – bilen mangler motorolie, eller olietrykket er for lavt. Stop bilen – efter 10 minutter kan du kontrollere oliestanden, mens bilen står på et plant underlag. Der skal være olie mellem min- og max-mærket på oliepinden. Hvis der mangler olie, så se i instruktionsbogen, hvilken type din bil bruger. Påfyld olie og tænd bilen i max 5 sekunder. Hvis lampen slukker, kan du køre på værksted for at få undersøgt, om olien er brugt eller tabt. Hvis lampen forbliver tændt, tilkald assistance.
Batteri Batteri-symbolet – der er problemer med strømforsyningen. Det kan skyldes, at generatoren ikke virker. Kør direkte til værkstedet. Når lampen lyser, kan flere af bilen elektroniske sikkerhedsforanstaltninger være ude af drift.
Bremsesystem Bremse-symbolet – er håndbremsen trukket? Det kan skyldes, at der er fejl på en eller flere af bilens bremsesystemer. Kig i bilens instruktionsbog for yderligere information.
ESP, Antiskrid, Antispin, ESC ESP-symbolet – bilens elektroniske stabiliseringsprogram er aktivt. Det sker som regel på våde og glatte veje. Kør forsigtigt, undgå enhver form for nødbremsning og tag foden fra gaspedalen, så farten sænkes.
Airbag / Selestrammer Fejl i airbag- og selestrammersystem – forsædepassagerens frontairbag er frakoblet. Kan ske, hvis der er placeret en barneautostol på forsædet. Forhør dig hos din mekaniker, om alt er, som det skal være.
Motor Motor-symbolet – fortæller bilisten, at der er noget galt med motoren. Lyser lampen orange, kør da straks bilen på værksted, hvor mekanikeren via bilens computer kan fejlsøge og finde problemet. Lyser symbolet rødt, stop bilen og tilkald autohjælp!
ABS ABS-symbolet – fortæller bilisten, at der er noget galt med ABS- og/eller ESP-systemet. I de fleste tilfælde virker bremserne stadig, selvom anti block systemet (ABS) og/eller ESP har en fejl. Du vil derfor kunne køre til nærmeste værksted for at få udbedret fejlen.
Bremsebelægninger Bremse-symbolet – bremsebelægningen er slidt ned, og bilens bremseklodser skal udskiftes. Det er muligt at køre i bilen, men ikke ret længe, førend du bør få klodserne skiftet.
Se også hvor du får den billigste bilforsikring til unge.

Lyser lampen gult eller orange, så er  det et signal om, at du skal være opmærksom på en mulig fejl, standse bilen, undersøge fejlen, og sørge for at få bilen på værksted inden for en overskuelig fremtid.

Lyser advarselslampen derimod rødt, bør du straks standse bilen og tilkalde hjælp.

Hvad koster det at finde fejlen på min bil?

Det kan være svært at sige, præcist hvad det koster at finde fejlen på lige præcis din bil. Hvis du skal have fejlsøgt din bil, er det en rigtig god idé at få tilbud flere steder fra for at kunne sammenligne værkstedernes beliggenhed, bedømmelser fra andre bilejere og ikke mindst priser. Bilejere, som sammenligner priser på fejlsøgningsopgaver på Autobutler, kan i gennemsnit spare 44 %, hvilket svarer til 1.116 kr.

Følg disse 3 råd og undgå problemer

Brug bilens instruktionsbog til at lære de vigtigste symboler at kende. Hav altid instruktionsbog med, så du kan bruge den som ’opslagsværk’.

Hvis lamperne lyser gult eller orange, bør du undersøge, om du kan køre videre. Dog skal du inden for en overskuelig fremtid få tjekket bilen på dit værksted.

Hvis enten motorlampen eller olielampen lyser rødt, skal du straks køre bilen ind til siden og tilkalde autohjælp.

Lyt til bilens advarsler

Vendinger som ’Alle de røde advarselslamper lyste’ eller ’han overså alle advarselslamper’, duer bare ikke, når det gælder din bil.

Der kan sagtens være tale om en harmløs fejl, når en advarselslampe lyser, men hvem tør løbe risikoen og bare køre videre med risiko for, at der er noget helt galt?

De fleste bilejere er da også fornuftige nok til at køre forbi værkstedet og få tjekket, hvad der er galt med bilen, men det viser sig faktisk, at der også er mange, der helt vælger at overse advarselslamperne.

Hører du til den sidste gruppe, kan det i sidste ende komme til at koste dyrt. Derfor lyder opfordringen også fra landets værksteder: Lyser der en advarselslampe, så stop bilen, før det er for sent.

De vigtigste lamper er de farligste

Advarselslamperne i din bil har ikke alle sammen lige stor betydning. Skal de rangeres efter vigtighed, så er olielampen og motorlampen to af dem, som skal få dig til at reagere øjeblikkeligt. Ignoreres disse advarsler, risikerer du, at hele motoren bryder sammen, eksempelvis fordi den mangler motorolie.

Værkstederne, som er tilknyttet Autobutler, melder generelt om mange henvendelser fra bilejere, der oplyser, at motorlampen lyser. En motorlampe, der lyser orange, er en alvorlig fejl, da det betyder, at motoren er gået i et nødprogram. Som bilist skal man derfor tage advarslen alvorligt.

Har du ignoreret en advarselslampe med et alvorligt motorsammenbrud til følge, så skal du ikke regne med at være dækket ind under bilens garanti, da du som bilist selv har forvoldt skaden, som det hedder i forsikringssprog.

Det er altså ikke kun advarselslamperne, der kan komme op i det røde felt. Det kan man også som bilist, hvis det går galt, og man står tilbage med en hundedyr værkstedsregning.

Immune bilister

I dag har nyere biler et utal af advarselslamper, som fortæller bilisten, at en dør ikke er lukket korrekt, at regnsensoren ikke fungerer, som den skal, eller at man bør kontrollere dæktrykket.

Nogle biler har over 30 advarselslamper, og de mange lamper er helt sikkert med til at øge trafiksikkerheden.

Men det kan som bilist samtidig være svært at holde styr på alle advarselslamperne. En britisk undersøgelse har vist, at hele 98 pct. af de adspurgte bilister ikke kendte selv de mest almindelige advarselslamper. Godt nok var det i England, men tendensen er formentlig den samme blandt danske bilejere, og er man ikke en erfaren bilist, kan advarslerne ligefrem skabe forvirring.

Samtidig kan de mange advarselslamper også gøre bilejere immune, da en række af advarselslampernes ikke nødvendigvis indikerer, at der er noget alvorligt galt med bilen. Selvom en lampe lyser, så kan man ofte køre videre, og derfor tillægges de lysende advarselslamper måske mindre og mindre betydning. Når der så endelig er en lampe, der lyser for en alvorlig fejl, reageres der ikke i tide.

Har man ikke styr på advarselslamperne, kan det altså få katastrofale følger. Derfor er hovedreglen også, at hvis en advarselslampe lyser, så tjek først i bilens instruktionsbog, hvad symbolet betyder, inden du kører videre, og lyser lampen rødt, skal du altid standse bilen hurtigst muligt.

Se advarselslamperne i din bil

Lamperne kan variere alt efter model og årgang – derfor henviser vi altid til din bils instruktionsbog for at få det mest retvisende billede over advarselslamperne i netop din bil.

Alfa Romeo , Audi , BMW , Chevrolet, Chrysler, Citroen, Dacia, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Jeep, Kia, Land-Rover, Mazda, Mercedes-Benz, Mini, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Renault, Saab, Seat, Skoda, Smart, Suzuki, Toyota, Volkswagen/VW, Volvo.

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 0 / 5. Antal bedømmelser 0

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Thomas

Thomas' faglige baggrund afspejles i hans rolle på kommunikationsteamet hos Samlino.dk. Her bruger han sin erfaring til at undersøge og formidle om danskernes privatøkonomi. E-mail: thomas.andersen@samlino.dk

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *