Har du en elbil eller overvejer at købe en? Så er der nogle væsentlige spørgsmål, du sikkert ønsker svar på. Et af de vigtigste er, hvor meget el din elbil bruger, og hvilke opladningsmuligheder der er tilgængelige.
Bør du oplade elbilen derhjemme eller inde i byen? Hvor meget el bruger en elbil? Og kan du spare penge på elbilen?
Se med her, hvor vi kommer ind på omkostningerne ved at oplade en elbil og giver dig nogle tips til at spare penge på strømregningen.
Hvor meget strøm bruger en elbil?
Elpriser varierer i løbet af dagen og ændrer sig time for time. Hvis du ejer en elbil, er det derfor vigtigt at udnytte de billigste tidspunkter for el og holde øje med prisen per kilowatt-time (kWh) for at kunne vurdere opladningens omkostninger.
Som tommelfingerregel bruger nyere elbiler cirka 20 kWh for at køre 100 km. Hvis elprisen ligger på 2,5 kr. per kWh under opladningen, vil det betyde, at det koster 50 kroner at køre 100 km.
Opladning derhjemme vs. offentlige ladestandere
Når du vil beregne omkostningerne ved at oplade din elbil, bør du overveje, hvor du planlægger at lade den op. Elpriserne kan variere betydeligt afhængigt af, om du oplader derhjemme eller bruger offentlige ladestandere i byen.
Det er klart dyrest at oplade din elbil i byen, især når du ikke har et abonnement hos udbyderen. Elpriserne kan variere markant mellem forskellige udbydere og kan strække sig fra 5 kr. per kWh helt op til 9 kr. per kWh.
Den mest økonomiske opladning finder sted derhjemme, hvor prisen per kWh afhænger af den aftale, du har med dit elselskab. Ved at undersøge din nuværende elaftale kan du potentielt finde billigere alternativer på markedet og spare penge på opladningen af din elbil.
Opladning af elbilen derhjemme
Hvis du ønsker at have en ladestander derhjemme, skal du kontakte en ladeoperatør for at indgå en aftale. Det er dem, der sørger for installation og vedligeholdelse af ladestanderen.
Normalt skal du enten betale for en serviceaftale eller et abonnement på ladestanderen. Dette beløb er vigtigt at medtage, når du beregner de samlede omkostninger ved opladning af din elbil.
Elafgift og refusion
I Danmark skal du normalt ikke betale fuld pris for den strøm, du bruger til at oplade din elbil. Som en del af den grønne omstilling refunderes elafgifterne, når strømmen bruges til at oplade elbilen. Denne refusion tilfalder typisk din ladeoperatør, men mange operatører vælger at tilbagebetale en del eller hele beløbet til dig som kunde.
Det præcise beløb for elafgiftsrefusionen varierer, så for at få det nøjagtige tal bør du kontakte den ønskede ladeoperatør og spørge om refusionsbeløbet per kilowatt-time (kWh).
Optimer din opladningstid
Elomkostningerne for din elbil afhænger af din konkrete elaftale. Hvis du vil spare penge på at oplade din elbil, er det en god idé at holde øje med, hvornår strømmen er billigst. Du kan også spare penge ved at vælge en elbil, der kører længst på én opladning.
Få listen over elbiler, der kører længst på én opladning her.
Har du en elaftale med variabel elpris, kan du endda spare penge ved at oplade elbilen mellem kl. 00-06 om natten. Når du har en variabel elpris, vil prisen på strøm svinge i løbet af dagen, og den er lavest, når der er færrest forbrugere i brug.
Pas dog på med at tilslutte din elbil til opladning lige efter du kommer hjem fra arbejde. Elprisen topper typisk mellem kl. 17 og 21, hvilket kan gøre opladningen markant dyrere, hvis du tilslutter bilen til ladestanderen, så snart du parkerer den i garagen.
Vil du spare endnu flere penge på din elbil? Det kan du også gøre gennem din bilforsikring. Hos Samlino finder du den absolut billigste Tesla forsikring.