2020 var et økonomisk svært år for danskerne, og det ses blandt andet på de godkendte låneansøgninger, der kom gennem Samlino.dk. Vi går her i dybden med ansøgningerne, der viser en fordeling af diverse låneformål. En af højdespringerne blev noget overraskende lån til renovering med næsten en fjerdedel af ansøgningerne i 2020, hvor andre og mindre låneformål også sprang i øjnene.
Hvad lånte danskerne mest til i 2020?
Lån til renovering. Det kan formentlig forklares ved, at flere danskere blev hjemsendt fra enten arbejde, studie eller lignende, hvor det fik dem til at reflektere og overveje at gennemføre projekter i hjemmet. De forskellige lockdowns i Danmark forhindrede dem i at gøre andet, og det betød, at tiden inden for hjemmets fire vægge skulle udnyttes til fulde.
Forskellige byggefirmaer kunne desuden berette om en eksplosion i omsætningen, og generelt havde tømrere, elektrikere og VVS-medarbejdere mere travlt end nogensinde før.
Faktisk var det omkring 25 % af alle Samlino.dk’s godkendte låneansøgninger, der skulle bruges til renovering. For at sætte dette tal i relief, var der kun 17 % af de godkendte låneansøgninger, der omhandlede bilen, hvilket normalt er dét, danskerne låner mest til.
Hvis vi zoomer længere ind på de specifikke knap 25 % til renovering (23,63 %), så skulle langt størstedelen bruges til renovering af køkkenet, hvor andre iøjnefaldende renoveringsprojekter gik til optimering af kolonihaven, finpudsning af garagen eller til at give stuen et opløft.
Låneformålet Bolig henviser ikke til renovering eller finjustering af hjemmet, men det var låntagere, der skulle låne penge til et indskud, depositum eller husleje. Normalvis vil renovering ligge under lånekategorierne Forbrug eller Bolig, men da renovering blev en højdespringer i 2020, mener vi, at det giver mening at placere denne lånetype i sin egen boks.
Udover lån til renovering og til bil, så blev der også foretaget en del lån til almindeligt forbrug og shopping, hvor der var over 12 %, der skulle bruge penge til en mobil, computer en helt ny garderobe.
Hvem var den gennemsnitlige låntager i 2020?
Samlino.dk kiggede ligeledes også på, hvordan den gennemsnitlige låntager så ud i 2020. Det var en mand, der var mellem 25-30 år. Han var single og boede til leje. Han skulle have lån til renovering og lånte cirka 50.000 kroner. Låntageren er ligeledes timelønnet.
Samlelån kommer længere frem
Der var omkring 15 % af de danske låntagere i 2020, der foretog et samlelån gennem Samlino.dk. Et samlelån giver dig mulighed for at samle de eksisterende lån hos flere låneudbydere hos én enkelt bank. Det er blevet en populær lånefunktion, da det giver låntageren mulighed for at få et overblik over den samlede gæld og få overblikket tilbage over privatøkonomien.
Sammenlign priser på samlelån gennem Samlino.dk
Flere låner til tandlægeregninger
En af de pudsige låneformål blev lån til tandlægeregningen. En god slat låntagere havde i 2020 brug for en økonomisk håndsrækning for at kunne betale for det frygtende besøg i tandlægestolen. Det skyldes formentlig, at tandlægeregningen ofte bliver højere end først antaget og derfor har danskerne brug for hjælp til at få regningen ud af verdenen.
Tandlægeregningen er ofte uforudset, da der kan ske pludselige skader på tænderne, som skal fikses med det samme. Derfor kan det let blive en stor regning, du bliver sendt hjem med, som du skal finde en løsning på for at kunne betale.
Heldigvis findes der forskellige forsikringer, hvor du kan få tanddækning med, og hvis du er medlem af sygeforsikring Danmark, så bliver en pæn del af regningen dækket.
De unge og studerende var presset
Samtidig blev der også lånt penge til at komme igennem studiet. Selvom der findes SU-lån, var det ikke nok for de studerende, der havde brug for finansiel støtte. Det kunne eksempelvis skyldes, at studerende primært arbejder i servicebranchen, hvor pengene, ved siden af SU’en, bliver tjent. I og med, at restauranter, caféer og barer var lukket i størstedelen af 2020, så kan det forklare de studerendes behov for et forbrugslån.
Samlino.dk er Danmarks største finansielle sammenligningstjeneste, og danskerne kan sammenligne lånetilbud fra 8 kendte banker. Vi står klar med en sammenligning til dig, så du kan spare penge.
Kilder: Samlino.dk, Datawrapper.dk, 3byggetilbud.dk, Ritzau og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen