Fyrværkeri, bordbomber og nytårsløjer er blot tre ud af mange festlige aktiviteter, som størstedelen af den danske befolkning gør brug af nytårsaften. Det kan dog ende som et brag, hvis ikke man passer på. Nytårsaften er nemlig en aften, hvor der typisk sker mange skader. Derfor er det vigtigt at vide, hvordan du er dækket i tilfælde af skader på dig selv, dine medmennesker samt din ejendom og/eller dine ejendele. Læs med her for at finde ud af hvordan du kan være dækket.
Nytårsløjer eller hærværk?
Nytårsløjer er blevet en sjov tradition for mange danskere. Det kan være svært at finde grænsen mellem uskyldige sjove nytårsløjer og hærværk, og ofte ses det, at de disse små uskyldige drillerier krydser denne grænse. Derfor kan det være en god idé at tjekke op på, hvor grænsen går. Konfetti gennem brevsprækken eller kattelem, juletræet hen til naboen, og toiletpapir over garagen er alle uskyldige drillerier, og er i de fleste tilfælde harmløse. Andre klassiske nytårsløjer er eksempelvis at springe postkasser i luften, smide røgbomber gennem brevsprække eller kattelem og sprøje barberskum på bil. Disse tre nytårsløjer anses alle som værende hærværk og krydser derfor grænsen til ulovligt
- At springe postkasser i luften med (ulovligt) fyrværkeri er en af de klassiske nytårsløjer, som medfører en ødelagt postkasse.
- At smide røgbomber gennem brevsprække eller kattelem kan ødelægge gulv og måtter.
- At sprøjte barberskum på bil er også særlig kendt, men kan give alvorlige skader på bilens lak Barberskum kan nemlig ætse sig ind i lakken.
Ovenstående eksempler på hærværk kan koste ejerne af hus og bil dyrt.
4 gode råd for at undgå hærværk nytårsaften
Som hus- og bilejer kan det være en god idé at forberede sig til nytårsaften og det eventuelle hærværk. Herunder har vi samlet 4 gode råd:
- Afmonter din postkasse, så den ikke kan sprænges i stykker.
- Hvis man har brevsprække eller kattelem, så bloker denne ved at sætte noget i spænd. Herved er det ikke muligt at få fyrværkeri ind i dit hjem.
- Parker din bil i garagen eller væk fra vejen og mange mennesker, så du mindsker skader på den.
- Stil cykler, krukker og andre løse genstande ind i garagen eller skuret, så de ikke kan bruges til grove nytårsløjer.
Sådan er du dækket af dine forsikringer
Skulle du være så uheldig at blive udsat for hærværk nytårsaften, kan det måske være hjælp at hente hos dine forsikringer.
Skader efter almindelige, lovlige nytårsløjer dækkes ikke af forsikringen. Er der derimod tale om hærværk med forsæt (med vilje), er du dækket af henholdsvis din indbo- hus- og kaskoforsikring. Med dette menes der, at gerningsmanden godt ved, at ejendelen/ejendommen går i stykker eller tager skade som følge af hændelsen.
Er skaderne sket på selve dit hus, vil det være din husforsikring, som dækker.
Indboforsikringen dækker skader på dine ejendele. Har du nytårsgæster, som ved en fejl skulle starte en lille brand med en bordbombe indenfor, er du ligeledes dækket af din indboforsikring. Et godt tip hertil er dog at bruge en tallerken eller lignende som underlag. Desuden kan du med fordel have vand til rådighed i nærheden, så du hurtigst muligt kan slukke for ilden. Det skal dog bemærkes, at skader forårsaget af stjernekastere ikke er dækket af forsikringen, idet der ikke er tale om åbnet ild.
Slutvis er det din kaskoforsikring, som dækker nytårsskader på din bil. Dette inkluderer blandt andet hærværk og en væltet raket, som laver en bule din bil. Har du kun den lovpligtige bilforsikring, er det altså dig selv, som skal betale alle skadernes omkostninger. Du slipper dog alligevel ikke helt for at betale, hvis du har tilkøbt en kaskoforsikring. Her skal du nemlig betale din selvrisiko. En undtagelse er dog, hvis du har valgt at tilvælge friskadedækning, hvor du er undtaget at betale selvrisikoen.
Hav styr på ulykkesforsikringen
Fyrværkeri er hvert år skyld i mange personskader. Skulle du komme ud for et uheld og få en fyrværkeriskade, vil du måske kunne hente hjælp fra din heltidsulykkesforsikring. Den dækker ved varigt mén og behandlingsudgifter.
Det skal dog bemærkes, at din ulykkesforsikring ikke gælder, hvis:
- Du ikke bærer sikkerhedsbriller
- Du anvender ulovligt eller hjemmelavet fyrværkeri
- Du er for fuld
- Du bruger hånden som raketholder
Derfor anbefaler vi, at du og dine nytårsgæster sætter sig god ind i fyrværkerireglerne og tager sikkerheden alvorlig.
Gør brug af disse råd:
- Køb kun lovligt fyrværkeri
- Alle bruger sikkerhedsbriller – både børn som voksne
- Gå aldrig tilbage til en fuser
- Lad andre om at fyre af, hvis du er for fuld
- Placer fyrværkeriet sikkert, og skynd dig væk når tændt
Udover vores ovenstående råd om sikkerhed, bør du tjekke op på din ulykkesforsikring.