Du vil gerne låne penge, og derfor sender du en ansøgning afsted mod banken eller låneudbyderen, hvorefter de giver sig i kast med en kreditvurdering. Hos Samlino.dk giver vi et overblik over låneudbyderens kreditvurdering og tager dig med ind i maskinrummet og viser alle de 24 faktorer, som kan påvirke din kreditvurdering.
Ja, hvad er en kreditvurdering egentlig så?
En kreditvurdering vil afgøre, om din låneansøgning bliver godkendt eller afvist. Der er dog rigtig mange faktorer, som en grundig kreditvurdering kræver. Banken skal se på selve privatøkonomien og alt det omkringliggende, så de kan vurdere, om det vil være sikkert og forsvarligt for banken at give dig et lån.
Hvad har indflydelse på kreditvurdering?
1) Din månedsløn
Jo højere din løn er, jo lavere vil din rente være. Banken kan i de fleste tilfælde bede dig om de seneste 3 måneders lønsedler for at se, om din løn er fast eller varierer.
Derfor giver det god mening, at jo højere løn du har, jo mere kan du låne til, da banken ved, at de vil have let ved at få pengene igen.
2) Faste udgifter
Du skal kunne fremvise dine faste udgifter. Her kan det være smart at undersøge, om der er nogle af dem, du kan spare penge på.
Faste udgifter omfatter din husleje, a-kasse, fagforening, streamingtjenester, mobilabonnement, bredbånd og dine forsikringer, eksempelvis din bilforsikring.
3) Rådighedsbeløb
Dit rådighedsbeløb regner du ud ved at trække dine faste udgifter fra din indkomst. Jo større dit rådighedsbeløb er, jo lavere vil din rente være.
Banker vil oftest gerne se et budget, der udregner dit rådighedsbeløb. Hvis dit rådighedsbeløb bliver påvirket meget af lånet, kan det have en negativ påvirkning på din kreditvurdering.
4) Alder
Din alder har også indflydelse på, hvor stor renten bliver. Statistisk set er unge forbrugere værre til at betale deres gæld af. Du kan argumentere for, at hvis du er ung, så har du længere tid at afbetale lånet på.
5) Uddannelsesniveau
Dit uddannelsesniveau har ligeledes en indflydelse på din kreditvurdering. Højere uddannede personer kan få en bedre kreditvurdering end lavtuddannede personer.
Dette er til dels fordi, de personer med en højere uddannelse generelt tjener mere.
6) Fast arbejde
Du vil have større chance for at blive godkendt til et lån, hvis du har fast arbejde, da dine chancer for at betale lånet tilbage er bedre.
7) Ejerbolig
Har du en fast bolig, kan du stille friværdien som sikkerhed. Hvis du har betalt lån af på huset, har du også vist, at du har evnen til at betale af på et lån.
8) RKI
Hvis du er registreret i RKI, er det næsten umuligt at søge om et lån.
Enkelte låneudbydere kan dog vælge at give dig et lån, hvis du kan finde en kautionist. Det kan Cashper tilbyde.
9) Sikkerhed
Har du mulighed for at stille noget som sikkerhed for lånet, kan din kreditvurdering blive påvirket positivt. Din sikkerhed skal være værdifuld og ikke miste for meget værdi over tid.
10) Betalingserfaring
Hvis du har vist, at du har været i stand til at betale dine lån tilbage, er banken mere villige til at sænke renten eller hæve hovedstolen.
11) Årsopgørelse fra SKAT
Banken bruger din årsopgørelse fra SKAT, så de kan vurdere din kreditværdighed. Årsopgørelsen hjælper banken med at bevise din indkomster.
12) Årsoversigt fra pengeinstitutter
Din kreditvurdering påvirkes negativt, hvis du betaler af på mange lån. Dette gør også din gældsfaktor højere (gæld i forhold til indkomst.)
13) Posteringsoversigt
Din posteringsoversigt viser banken, at du har de indkomster og udgifter, som du siger. Har du flere konti, skal du vise posteringsoversigterne for dem alle.
14) Overtræk
Hvis du har haft meget overtræk, er det et tegn til banken, der giver en indikator på, at du har svært ved at styre din privatøkonomi.
15) Provenuberegninger
Tjener du noget på dine aktier og obligationer, vil du kunne få en bedre kreditvurdering. Dette skyldes, at det bidrager til dit rådighedsbeløb.
Hvis du har mange aktier, viser det også banken, at du er god til at administrere din økonomi.
16) Lejekontrakter
Har du en eller flere boliger, som du udlejer, vil banken godt se kontrakterne. Er kontrakterne gode, kan det påvirke din kreditvurdering positivt.
17) Bodelingsoverenskomster ved skilsmisse
Er du blevet skilt, vil banken godt se bodelingsaftale for at vurdere, om der er nogen risiko ved at låne dig penge.
18) Gældsbrev mellem børn og forældre
Hvis du skylder din familie penge, har det en negativ påvirkning på din kreditvurdering. Disse informationer kender din bank dog ikke altid til.
19) Dokumentation for formueopgørelse
Du skal dokumentere værdien på det, du ejer af værdi. Det inkluderer blandt andet hus, bil, båd, med mere. Desto mere du ejer, desto bedre vil din kreditvurdering være.
20) Årsregnskab (hvis kunden er selvstændig)
Hvis du er selvstændig, skal du fremlægge et årsregnskab for at vise, hvilke indtægtsmuligheder du har.
21) Geografi
Din geografiske placering har også indflydelse på din rente. Bor du i en velhavende kommune, har du chance for at få en lavere rente.
22) Skattemappe
Skattemappen viser alle oplysninger, SKAT har på dig som person. Den kan både påvirke dig positivt og negativt.
23) Betalingsservice oversigt
Oversigten hjælper banken med at få et overblik over dine faste udgifter.
24) Budget
Lægger du et budget over din indkomst og udgifter, kan du også inkludere, hvor stort et rådighedsbeløb du har og hjælpe banken med at bestemme, hvor meget du har råd til at betale af på.
Kan du ikke få budgettet til at gå op, så er det bestemt værd at overveje et samlelån, der kan give dig en lavere ydelse og bedre rente.
Få et bedre tilbud
Vil du være sikker på, at du får fine renter, bør du gøre nogle ting. Først og fremmest kan du sammenligne alle banklån for at være sikker på, at du ikke kan få en bedre renter.
Det kunne eksempelvis være fra en stor bank som Danske Bank eller en nyere bank som Basis Bank. Hvis du får en bedre aftale, kan og bør du tale med din bank og høre, om de kan slå tilbuddet.
Comments