Gode råd til en sikker skiferie med børn

|Posted by | Alle opslag
(Foto: Canva)

Slutningen af januar markerer for mange starten på skisæsonen. Snart vil danske familier begive sig ud på deres længe ventede skiferie. Men en skiferie med børn er næsten også garant for styrt og uheld pisterne. For at sikre en sikker og fornøjelig skiferie har Børneulykkesfonden og SOS International delt deres vigtigste råd.

At stå på ski er en kilde til sjov og fysisk aktivitet, der glæder både børn og voksne. Men det er også med en iboende risiko for at falde og pådrage sig skader. Med opmærksomhed på en række få, men væsentlige, sikkerhedstiltag kan du dog minimere risikoen for ulykker hos de mindste. Det giver SOS International og Børneulykkesfonden her deres råd til.

Drenge kommer oftest til skade på skiferien

Mænd i alderen +50 år står for de de fleste skader, men hvert år kommer mange børn desværre også ofte til skade.

Ud af de knap 1.300 danskere, der i 2023 skulle bruge hjælp af SOS International, som hjælper danskerne før, under og efter ferien, var 178 af skaderne hos børn under 15 år. Det svarer til 14%.

Generelt kommer drenge oftere til skade end piger, og Ifølge Mikael Fotopoulos, lægechef hos SOS International, er det primært skader i knæ, underben eller ankler, man ser på de helt unge børn. Det skyldes primært yngre børns relativt svage muskulatur.

Sammenlign forsikringer her Vores brugere sparer i gennemsnit 4.500 kr.

Derfor lyder anbefalingen, at man fra starten af ferien sikrer sig, at skistøvlerne sidder godt fast på barnets fod, og at der er sat korrekt indstilling af skibindingerne. Det sikrer nemlig, at bindingerne ikke løsner sig ved et eventuelt fald.

Foto: Canva

Husk hjelmen

For teenagedrenge er den høje fart og lidt ekstra risikovillighed ofte årsag til uheld. Og drenge fylder derfor også mere i skadestatistikkerne end piger.

”Det er typisk teenagedrenge, der oplever skulderskader, og disse udgør faktisk størstedelen af deres skiulykker. Dette kan skyldes, at unge drenge tager større risici på pisterne og falder med mere kraft end piger,” siger Mikael Fotopoulos, som kommer med endnu et godt råd med på vejen: ”Det er bedre at lægge sig ned på siden, hvis man mister kontrollen, frem for at styrte ukontrolleret og med høj fart.”


Ifølge SOS International blev der ‘heldigvis’ kun registreret hovedskader hos børn over 10 år, og ikke under, men alle hovedskader er som udgangspunkt alvorlige. Derfor kommer der et klokkeklart råd til de danske forældre: Husk hjelmen – både til børnene, men også til dig selv:

– En skihjelm har afgørende betydning for, hvor alvorlig skaden bliver, hvis et barn er ude for en skiulykke. Hovedskader kan have langvarige følgevirkninger, og børn skal jo helst bruge hovedet mange år fremover. Derfor er det vigtigt at huske hjelmen, og det gælder både børn og voksne,” fortæller Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden.

Hav de rette forsikringer klar

Udover at give de bedste forudsætninger for, at børnene ikke kommer til skade, mens de står på ski, bør du også være sikker på, at alle er forsikret, inden I drager afsted. Det er nemlig ikke nok med en rejseforsikring. Du skal også have styr på din indboforsikring og ulykkesforsikring for at være sikret godt nok, inden du tager af sted.

Vi har lavet en kort guide her, så du ved, hvordan du bør være dækket.

Husk den gode opførsel

Børneulykkesfonden opfordrer desuden alle forældre at tage en dialog med deres børn om ansvarlig adfærd på pisterne.

En undersøgelse, der tidligere er lavet af Epinion for Børneulykkesfonden viste, at 60% af forældrene flere gange har diskuteret adfærd på pisterne med deres børn. Undersøgelsen viste samtidi også, at en ud af ti forældre aldrig haft denne samtale med deres børn:

”Ved at være opmærksom og agere ansvarligt på skiløjperne kan mange skiulykker undgås. Børn kender allerede til særlige adfærdsregler i trafikken. Så en effektiv strategi for forældre kunne være at sammenligne disse med ’trafikreglerne’ på skiløjperne – og gentage dem hvert år. Det er ikke sikkert, børn husker det, der blev talt om på skiferien sidste år,” fremhæver Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden.

Foto: Canva

Som en del af deres indsats for at øge sikkerheden på skiferier, har Børneulykkesfonden udformet fem råd, hvoraf en af dem specifikt handler om at forstå og følge reglerne på skiløjperne.

Fem gode råd til en sikker skiferie

  1. Lær børnene færdselsreglerne på pisten: Tænk over, hvor du står på pisten, og stå altid i helt ude i siden, når du ikke kører. Tænk over, hvor hurtigt du kører, og om du har kontrol over situationen.
  2. Invester i en skiskole til dit barn, da en skiskole forbedrer dit barns teknik og hjælper til at gøre dit barn mere sikker på ski.
  3. Vælg sikkerhedsudstyr i korrekt størrelse, og sørg for, at bindinger på skiene er indstillet korrekt, og at støvlerne er korrekt fastspændt på ben og fødder.
  4. Giv dit barn en skihjelm på.
  5. Glem ikke, at du som forælder er den bedste rollemodel! Husk derfor også din egen sikkerhed og udstyr.

Kilde: Børneulykkesfonden

Sammenlign forsikringer her Vores brugere sparer i gennemsnit 4.500 kr.

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 5 / 5. Antal bedømmelser 1

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Thomas

Thomas' faglige baggrund afspejles i hans rolle på kommunikationsteamet hos Samlino.dk. Her bruger han sin erfaring til at undersøge og formidle om danskernes privatøkonomi. E-mail: thomas.andersen@samlino.dk

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *