Infografik: Sådan foregår bodeling ved skilsmisse

|Posted by | Alle opslag
Tags: , , , , , ,

sådan foregår bodeling ved skilsmisse

Skilsmisser er desværre en almindelig ting i Danmark. 48,70% af dem, der bliver viet, bliver også skilt igen. Og selv om det virker som noget “almindeligt”, er processen svær, og vejledningen lille. Der er mange ting, der skal tænkes igennem, men en ting er sikkert; alle skal igennem bodeling ved skilsmisse.

Hvordan deler man sin økonomi ved skilsmisse?

Før I registrerer skilsmissen, skal I udregne, hvor meget i hver især ejer, og stor jeres gæld er. Når man skal dele boet, laver man hver sin udregning, og deler derefter, det i har af overskud. Vi har lavet tre klassiske eksempler på, hvordan man deler boet ved skilsmisse.

Hvordan foregår bodeling ved skilsmisse?

Bodeling processen kan enten være kort og nem eller besværlig og lang. Det hele kommer an på, om I er enige om hvordan boldelingen skal foregå, og om i har et godt overblik over, hvad i hver især ejer. Herunder, kan du se hvilke vores infografik, der giver et godt overblik, over hvordan hele processen foregår.

infografik bodeling ved skilsmisse

Vigtige begreber ved skilsmisse

Der er 4 vigtige begreber, du skal kunne, når du skal igennem bodelingen. De begreber som du med sikkerhed vil støde på, er fælleseje, særeje, aktiver og passiver. Vi vil kort forklare hvad de hver især går ud på.

Hvad er fælleseje?

Når to personer bliver gift, ingår de begge automatisk i en ordning, som kaldes fælleseje. Der er mange, som mener, at når man har fælleseje, så er det begge der råde over hinandens formuer og gæld. Sådan er det ikke.

Har man fælleseje, så har hver person noget, man kalder særråden og særhæften. Det vil sige, at hver person selv hæfter for den gæld, man stifter, og at man selv råder over det, man ejer.

Hvad er inkluderet i fællesejet?

Fællesejet inkluderer alt, hvad i ejede, da i blev gift plus, alt det i anskaffer jer i fremtiden. Det inkluderer også alt det i arver, får som gave, alle opsparinger, og det i vinder i lotto.

Hvad er særeje?

Hvis du ikke vil dele alt det du ejer med din partner, kan du indgå en særeje aftale. Den sørger for, at i ikke deler alt, ved tilfælde af skilsmisse eller dødsfald. Der findes mange former for særeje, heriblandt fuldstændigt særeje og skilsmissesæreje.

Hvad er aktiver og passiver?

Når du skal lave en opgørelse af bodeling ved skilsmisse, skal du gøre op, hvor meget du har af passiver og aktiver. Aktiver er alt der der han en værdi så som hus, møbler, opsparinger, biler, med mere. Passiver er den gæld, som du har. Det inkluderer boliglån, billån, forbrugslån, og så videre.

Danske Bank er en af de mange banker der også kan vejlede ved skillsmisse. Dog kan bankerne ikke erstatte en advokats rådgivning, men bankerne kan hjælpe med at splitte lån og konti. Arbejdernes Landsbank inviterer også til personlig rådgivning, hvis man er kunde i banken og skal skilles.

Samlelån

Har du pludselig flere lån forskellige steder, kan du eventuelt tage et samlelån. Samlelånet hjælper med at gøre tilbagebetalingen overskuelig, og oftest også billigere, da du kun skal betale dine lån af til en udbyder.

Sådan udregner du bodelingen ved skilsmisse

Når du skal udregne hvordan bodelingen skal foregå, skal i begge udregne jeres egne passiver og aktiver sammen, og finde ud af om i har positive eller negative bodele. Hvis i har positive bodele, deles de ligeligt. Har en af jer negativ bodel, skal i kun deles om den bodel, der er positiv. Har i begge negative bodele, skal i ikke deles om noget.

Formue: Særeje

Hvis jeres formue er særeje, tager hver person sine egne passiver og aktiver. Dette kan være hvis i har personlig formue og gæld, som i har besluttet ikke at dele.

Stilles den ene af jer økonomisk dårligt?

Hvis i ikke stilles økonomisk dårligt, lykkes bodelingen. Hvis i er uenige, skal i klare uenighederne i skifteretten.

Formue: Fælleseje

Først skal i udarbejde en opgørelse over jeres passiver og aktiver. Disse skal sendes til Statsforvaltningen sammen med ansøgningen om skilsmisse/separation.

Er der enighed om fælles aktiver og passiver?

Hvis der er enighed, laver i en bodelingsaftale, som begge underskriver. Er i ikke enige, skal sagen overtages af skifteretten. Det koster et gebyr på 400 kronor. Begge parter bliver herefter kaldt ind til et møde i retten.

Mindst syv dage før mødet, skal begge parter sende deres opgørelser til skifteretten, inklusiv bilag. Jeres bilag skal understøtte opgørelsen, og inkluderer skattepapirer, bankdokumenter, pensionsoversigt, med mere. Herefter, skal i mødes i retten.

Træffer i en beslutning i retten?

Hvis i bliver enige i retten, laver i et forlig, som begge skal underskrive. Forliget deler jeres fælleseje. Hvis ikke i træffer en beslutning, bliver sagen henvist til en autoriseret bobehandler, hvis i anmoder om det. Bobehandleren vejleder, men har ikke ret til at træffe en beslutning for jer.

Bobehandleren skal sende et udkast af boopgørelsen. Hvis en af partnerne ikke er enige, bliver klagen henvist til skifteretten. Skifteretten kan give en eller begge parter fri proces. Vær opmærksom på, at skifteretten tager en afgift på 0.5% af formuen, dog maksimum 10.000 kroner.

Bliver i enige i bobehandlerens opgørelse?

Hvis i er enige i bobehandlerens boopgørelse, kan bodelingen stadfæstes og sagen afsluttes. Hvis i ikke er enige i opgørelsen udarbejdet af bobehandleren, opfordres der til sagsanlæg, det kan være på en specifik vinkel af opgørelsen, eller hele bodelingen.

Hos Samlino.dk kan du bl.a. sammenligne priser på bilforsikring, bredbånd, mobilabonnementer og lån.

cta-banner

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 0 / 5. Antal bedømmelser 0

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Thomas

Thomas' faglige baggrund afspejles i hans rolle på kommunikationsteamet hos Samlino.dk. Her bruger han sin erfaring til at undersøge og formidle om danskernes privatøkonomi. E-mail: thomas.andersen@samlino.dk

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *