Nu kommer tidspunktet, som både børn og voksne ser frem til. Den første sommerferie-dag. Det betyder ligesom de foregående år, at familier og venner pakker taskerne og sætter sig bag rattet i bilen og cruiser afsted mod fjerne lande. Samlino.dk kommer med en guide til dig, der stadig overvejer at tage på kør-selv-ferie i udlandet. Hvad skal du have styr på, inden bilen krydser grænserne og hvordan er reglerne i det land, som du skal besøge.
Hørsholm Kommune blev det sted i Danmark, hvor flest familier anskaffede sig en ny bil i 2020 i følge Danmarks Statistik, og omkring 120.000 familier rundt om i landet fik et nyt sæt bilnøgler i hånden i 2020, og det er formentlig en god slat af dem, der regner med at tage på kør-selv-ferie her i sommerferien.
Så langt kører disse biler på literen
Hvis du først skal ud og anskaffe en bil, så kan du med fordel finde en bil, der kører langt på literen og dermed gør rejsen billigere. Denne data er hentet fra Færdselsstyrelsen, og samtlige biler er af energiklasse A++ og årgang 2020. Der er derfor taget udgangspunkt i nypris. Herudover har vi taget udgangspunkt i WLTP-normen, som repræsenterer den nyeste metode til at måle brændstofforbrug på.
Du kan se en oversigten over bilerne nedenfor.
Hybrid
- Toyota Yaris 1,5 Hybrid e-CVT
27,8 km/l - Toyota Auris 1,8 Hybrid
27 km/l
Benzin
- Kia Picanto 1,0 man. 5-dørs
25,6 km/l - Suzuki Celerio 1,0 Dualjet
27,8 km/l - Citroën C1 1,0 VTi 72 hk.
26,3 km/l
Diesel
- Citroën C4 Cactus 1,6 BlueHDi 100 hk
29,4 km/l - Nissan Micra dCi 2WD 5M/T
28,6 km/l - Renault Mégane 1,5 dCi ESM 110
29,4 km/l - Peugeot 208 BlueHDi 100
33,3 km/l
Du kan spare mange penge på en brændstoføkonomisk bil, men det kan blive opvejet af en dyr bilforsikring. Læs mere om undersøgelsen her.
Diesel eller benzin: Hvad kan betale sig til ferien?
Det er et af de evige spørgsmål, som mange bilejere stiller sig selv hver eneste dag, de går ud og kigger deres bil i øjne. I gamle dage havde danske bilforhandlere en tommelfingerregel til dig, der var i tvivl om diesel og benzin. De sagde, at hvis du kører 25.000 km om året, så er diesel billigst for dig. I dag er denne tommelfingerregel nok faldet til 20.000-18.000 km om året, da teknologien og kvaliteten af nye benzinbiler har ændret sig.
Desuden vil det være en dyrere fornøjelse at have en gammel dieselbil, da den mangler partikelfilter. Du vil modtage en bøde på 1.000 kroner, hvis du bliver taget for at køre i en dieselbil uden partikelfilter. Desuden giver det heller ikke mening længere at køre rundt i en gammel benzinbil, da de fleste tankstationer ikke længere fører blyfri 92 på deres standere.
Grunden til, at den tommelfingerregel findes, er, at dieselbiler koster lidt mere end benzinbiler, og derfor skal de penge tjenes hjem igen, ellers vil en benzinbil give bedst mening. Folk har fundet frem til det her skæringspunkt på 20.000 km om året, da literprisen på diesel er billigere.
Et eksempel: Du kører i en bil, og du skal tanke 40 liter på bilen. Literprisen er 12,99 kroner for benzin og 11,29 kroner for diesel. Det er en forskel på 1,7 kroner pr. liter. Du sparer derved 68 kroner pr. optankning, og hvis du kører 20.000 km om året, og bilen kører 29 km pr. liter, så er det omkring 17 optankninger på et år. Så sparer du 1.156 om året ved diesel optankning – og du sparer rent faktisk mere, da dieselbiler kører længere på literen.
Det kan derfor blive billigere for dig at kør selv ferie i en dieselbil fremfor en benzinbil, da bilerne kører længere på literen og koster mindre at tanke op.
I dag er den billigste løsning el-bilen, da du betaler meget lidt i omkostninger for strøm, men det er fortsat besværligt med opladning, da der ikke er mange stationer med opladning. Og det tager et godt stykke tid at få bilen opladt, hvorimod det går lidt hurtigere at fylde diesel eller benzin på din dyt.
Læs mere om benzin og diesel dilemmaet her.
Leasing eller køb af bil – Hvad er bedst?
Det er blevet mere populært end nogensinde for danskerne at lease biler fremfor at købe. Men hvad kan egentlig betale sig, når du skal ud og erhverve en bil til ferien?
Fordele og ulemper ved køb af bil:
Fordele
En af fordelene er frihed. Når du ejer din helt egen bil, så bestemmer du helt selv, hvor meget du kører rundt. Du kan tage på spontan weekendophold eller på en længere bilferie.
Når du skal til at udskifte bilen, så kan du tjene noget af bilens købspris hjem igen. De penge kan du så investere i en ny bil.
Ulemper
Det er ikke en billig omgang at købe en bil, og hvis du ikke har de store summer til at stå på kontoen, så er du tvunget til at tage et billån. Du kan ende med at hænge på et dyrt lån, der varer i hele bilens levetid. Dog kan du bruge Samlino.dk til at finde et billigere billån, så du skal betale mindre af.
Der er også en række forpligtelser, der følger med et ejerskab. Bilen skal have serviceeftersyn og almindelig vedligeholdelse – og det koster. Du skal også huske at tegne en bilforsikring, da den ellers er ulovlig at køre rundt i, hvis du ikke har den lovpligtige ansvarsforsikring.
Fordele og ulemper ved leasing af bil:
Fordele:
Hvis du har et forholdsvist stabilt liv i forhold til job, parforhold og bolig, kan du forudsige dit kørselsbehov rimelig præcist, og leasing af bilen kan derfor være en god løsning.
Nogle af de helt store fordele er, at service og reparationer oftest er omfattet af leasingaftalen – du skal dog selv sørge for at tegne en bilforsikring.
Derudover kan du være helt ligeglad med bilens afskrivninger, da det er leasingselskabet, der har risikoen for bilens værdi, og som står for salget af bilen.
Startbetalingen er omkring 5-10 % af bilens værdi, og du vil alt andet lige ikke have brug for at låne penge til leasing i modsætning til bilkøb.
Ulemper:
Leasingkontrakten sætter nogle begrænsninger for dig i modsætning til, hvis du ejede din egen bil. Det kan nævnes, at det kan koste en hel del ekstra, hvis du kører flere kilometer end aftalt.
Der kan være begrænsninger i forhold til, hvem der må køre bilen og i hvilke lande. Pas i øvrigt på med at beskadige bilen ud over almindelig slitage, da du højst sandsynligt selv kommer til at betale for det. Derfor er det en god idé at tjekke det, inden du kører på kør-selv-ferie.
Læs mere om leasing og bilkøb her.
Har du styr på bilforsikringerne?
Du bliver nødt til at have styr på dine bilforsikringer, inden turen starter. Det kan være, at forsikringsselskabet ikke dækker bilens skader i et bestemt land, eller vejhjælpen ikke følger med. Derfor kommer vi med nogle punkter, som du gerne må tjekke, før turens begyndelse.
Campingvognsforsikring
De fleste, der tager på kør selv ferie, har en campingvogn på slæb. Og derfor er det en rigtig god idé at have styr på campingvognsforsikringen. Vi kan anbefale dig at tjekke med dit forsikringsselskab om regler og dækning af din campingvogn i udlandet. Og hvis du ikke har en campingvognsforsikring, så kan du finde den billigste ved at sammenligne.
Vejhjælp
Noget af det vigtigste at have styr på, inden bilferien starter, er din vejhjælpsdækning. Hvis uheldet nu er ude, og du står på den tyske motorvej med et fladt dæk eller lignende, så er det rart at kunne være dækket ind og få gratis hjælp.
Derfor skal du undersøge din dækning hos dit forsikringsselskab, og hvad du skal være opmærksom på.
Hos nogle forsikringsselskaber indgår vejhjælp og meget andet som en del af kaskoforsikringen, og derfor kan du overveje at få en bred kaskoforsikring, inden kør selv ferien starter.
Sammenlign kaskoforsikringer gennem Samlino.dk
10 gode råd til dig, der skal på bilferie
Det kan være uoverskueligt med alle de ting, du skal have styr på i forhold til rejserestriktioner og pakning af kuffert, men derfor kan vi komme med en tjekliste til dig omkring din bilferie.
- Tjek på forhånd, om du har de nødvendige forsikringer i forbindelse med jeres bilferie. Det ville være ærgerligt, hvis ferien afsluttes med en stor uforudset regning.
- Tjek om dit kreditkort indeholder en rejseforsikring. Hvis det er tilfældet, så vær opmærksom på, om det kun er kortets ejer, der er dækket af forsikringen, eller om det gælder for hele familien.
- Samlino.dk anbefaler, at der i bilen altid ligger en førstehjælpskasse, en advarselstrekant, sikkerhedsveste, nødhammer med seleskærer og et ekstra sæt pærer.
- Lav en detaljeret gennemgang af hele bilen – både indvendigt og udvendigt. Det er vigtigt at sikre sig, at både undervogn, dæk, bremser, fjedre mm. er, som det skal være.
- Husk altid at medbringe den originale registreringsattest. Det gælder for både bil såvel som for campingvogn.
- Medbring fysiske kort, der dækker hele vejen til jeres destination. Dette er en god idé, om du har en GPS eller ej, da du således er sikre på at kunne finde frem endestationen.
- Undgå at pakke for meget i bilen således, at føreren altid har frit udsyn og kan have fuld kontrol over bilen. Hvis føreren ikke har det optimale udsyn, kan det resultere i fatale situationer, der kunne have været undgået, og som kan give varige mén for de involverede.
- Husk at holde pauser, når det er nødvendigt. Dette gælder især jer, der har børn i bilen. Føreren skal sørge for at få masser af væske og mad, så han ikke døser hen.
- Planlæg, at I bliver forsinkede. Trafikken på de europæiske veje er lige så uforudsigelig som i Danmark. Kør derfor hjemmefra i god tid, så er i sikre på at være fremme i rette tid, og så børnene forbliver glade, og ikke hele tiden skråler: ” Hvornår er vi der?!”
- Husk at nyde ferien!
Læs mere om bilforsikringer til din ferie og få mange flere gode råd her.
Bilforsikringspriser rundt om i landet
Er du fortsat i tvivl om, at du betaler for meget for din bilforsikring, så kan du få et stort overblik her på Samlino.dk, hvor vi har kigget nærmere på priserne for landsdelene og for aldersgrupperne.
Rejsevejledninger: Sådan ser det ud på din feriedestination
Det ser rigtig godt ud for dig, der planlægger at køre igennem Europa i sommerferien, da Udenrigsministeriet har opdatereret deres rejsevejledninger, og det ser grønt ud. Danskernes foretrukne rejsemål, Spanien, er grønt og det er de fleste lande i det sydeuropæiske.
Når lande er markeret med grøn, så er det helt i orden at tage på tur dertil. Hvis et land begynder at bevæge sig mod rød, så fraråder de alle ikke nødvendige rejser dertil. Eksempelvis Brasilien, Indien og Sydafrika er røde lande, og derfor må du ikke rejse dertil.
For at være på den helt sikre side, så gå ind forbi Udenrigsministeriets hjemmeside og læs om reglerne i det givne land, du skal besøge.
Hav den bedste kør selv ferie!
Kilder: Samlino.dk, Danmarks Statistik, Færdselsstyrelsen, Udenrigsministeriet.
Comment