Hurtigt overblik: Regler for børneopsparinger
1. Det maksimale der kan indbetales pr. år er 3.000 kr. eller 250 kroner om måneden.
2. Samlet set må du kun indbetale 36.000 kr. på en børneopsparing.
3. Der må kun oprettes én konto pr. barn. Oprettes der flere konti end dette vil der blive trukket skat af renteindtægterne.
4. Man kan kun ændre betingelserne for frigivelsen af pengene senest 7 år inden de skal udbetales. Det vil altså sige, at hvis barnet først skal have sine penge når dette fylder 21, kan man senest ændre dette når barnet er 14.
5. Barnet kan tidligst få børneopsparingen udbetalt, når dette er 14 år.
6. Børneopsparingen skal senest hæves eller konverteres til en traditionel opsparing den dag barnet fylder 21.
7. Det står dig frit for at flytte opsparingen fra bank til bank, men det kan dog koste et gebyr.
Hvad er en børneopsparing?
En børneopsparing er en type af opsparingskonto, som forældre kan lave til deres børn. Opsparingen kan være med til at give dit barn en god økonomisk start på deres voksne liv. Som forældre sætter du et månedligt beløb ind på børneopsparingen, og med rente og rentes renter kan du ende med at have tjent en klækkeligt beløb, når du vælger at hæve pengene.
Hvornår kan du lave en børneopsparing?
Du kan oprette en børneopsparing så snart dit barn er født og indtil barnet fylder 14 år. Dog anbefales det at oprette børneopsparingen så tidligt som muligt, da de penge du sætter ind dermed har længere tid til at vokse, og du derfor kan opnå et større udbytte.
Hvor meget kan du indbetale?
Fra barnet bliver født, kan du maksimalt indbetale 3.000 kroner om året, indtil børneopsparingen udløber. Dog kan du maksimalt indbetale 36.000 kroner på en børneopsparing. Du har selv mulighed for at disponere, hvor meget du ønsker at indbetale hver måned, så længe det ikke overstiger ovenstående grænser. Hos de fleste selskaber er det muligt at sætte det op således, at du automatisk betaler et fast månedligt beløb.
Hvorfor bør du have en børneopsparing?
Det kan være en rigtig god idé at oprette en børneopsparing til dit barn, da opsparingen kan være med til at give dit barn gode økonomiske vilkår, når barnet skal starte deres voksne liv. Mange vælger at bruge deres børneopsparing, når de skal flytte hjemmefra som indskud til en lejlighed, eller når kørekortet og den første bil skal købes.
Derudover er en børneopsparing fordelagtig, da rente og afkastet er skattefrit.
Hvornår udbetales børneopsparingen?
Det er dig som opretter børneopsparingen, der vælger hvornår opsparingen kan blive udbetalt. Dette kan være en fordel, da du dermed kan bestemme hvornår du mener dit barn er klar til at håndtere opsparingen. Dog kan du kun vælge at udbetale opsparingen, når barnet er mellem 14 og 21 år gammel. Du skal ligeledes være opmærksom på, at en børneopsparing er bundet i mindst 7 år, fra du opretter den.
Hvordan får du den bedste børneopsparing?
Når du skal vælge den bedste børneopsparing, er der én faktor, der er klart den vigtigere end de andre, og det er renten. For at få det optimale ud af de penge, som du vælger at sætte ind på kontoen, bør du gå efter en konto med en så høj rente som muligt.
Renten på børneopsparinger varierer fra selskab til selskab, og du bør derfor danne dig et overblik over markedet, før du vælge den bedste børneopsparing til dig og dit barn. Det er nemlig langt fra ligegyldigt, hvilken bank du vælger, når der skal oprettes en børneopsparingskonto. Faktisk giver nogle banker kun en tredjedel i afkast i forhold til andre banker, og når en konto skal stå så længe, som en børneopsparing gør, så kan en lille forskel i renten løbe op i mange penge. Du bør ligeledes overveje hvorvidt du gerne vil have en en fast eller variable rente på din børneforsikring.
Hvad er renten på en børneopsparing?
Den nominelle årlige rente på en børneopsparing varierer fra bank til bank, men generelt varierer renten på en børneopsparing mellem 0,00% og op mod 1,50%. Renten kan enten være en fast eller variabel rente. Fordelen ved den faste rente er, at du altid er sikker på hvor stort et afkast du får fra din børneopsparing. Dog risikerer du at gå glip af eventuelle opsving. Med en variabel rente følger renten nemlig udviklingen i den generelle markedsrente. Med en variabel rente er du derfor ikke sikker på dit afkast, og renten kan både blive højere og lavere end en fast rente.
Du skal derfor overveje, hvorvidt du er villig til at tage den risiko, som en variabel rente er. Du bør selvfølgelig gå efter at få en så høj rente som mulig i en bank, der passer til dine behov. Hos Samlino.dk sammenligner vi udbydere af børneopsparing, så du kan finde den bedste løsning til dine behov.
Kan jeg investere min børneopsparing?
Hos nogle selskaber har du mulighed for at investere børneopsparingen i aktier og obligationer. Fordi børneopsparingen skal stå i minimum 7 år, kan der være gode chancer for et godt afkast. Ved obligationer, og i særlig grad aktier, skal du dog være opmærksom på, at der med muligheden for øget afkast også hører en risiko for tab. Hvis du gerne vil undgå denne risiko, kan du også undersøge, om det er muligt at få højere renter med en almindelig
højrentekonto.
Kan bedsteforældre bidrage til børneopsparingen?
Alle i familien kan bidrage til dit barns børneopsparing. Ønsker bedsteforældre, stedforældre, oldeforældre eller andre at bidrage til kontoen, kan de nemt gøre dette.
Sammenlign børneopsparing
Du bør altid sammenligne priserne på børneopsparing, hvis du vil have de bedst mulige vilkår. Hos Samlino.dk sammenligner vi markedet for børneopsparing, så du kan finde en udbyder, der giver dig gode vilkår og renter.
Der kan være en stor økonomisk gevinst ved at vælge en udbyder med de bedst muligt rentevilkår, da dine penge vokser mere. Sammenlign derfor altid selskaberne, før du vælger en børneopsparing.
Jeg ønsker at vide mere om:
Læs mere om de populære låneformål
Kilder: