Må jeg sove i min bil?

|Posted by | Alle opslag, Tips til bilen
Tags:
Selvom det ikke nødvendigvis er komfortabel at sove i bilen, kan det være nødvendigt. Men er det lovligt?

Du har kørt kilometer efter kilometer og må efterhånden sande, at du ikke når dit ankomststed i tide. Øjnene bliver ikke ligefrem lettere, og måske begynder du at føle, at du snart er for træt til at køre bilen.

Men hvad sker der, når du blinker af og vil sove i bilen – er det overhovedet tilladt?

Det giver vi dig svaret på her.

Må jeg sove i min bil?

Hvis det skulle blive nødvendigt, må du som udgangspunkt godt sove i din bil i Danmark, men der kan være særlige forhold og regler, du skal være opmærksom på. Nogle steder kan det at sove i bilen nemlig godt være begrænset til kun korte ophold eller helt forbudt.

Så du bør først og fremmest sikre, at du holder på et sted, hvor det er tilladt at parkere natten over. Derfor er det ogå forbudt at parkere på motorveje og andre veje, hvor der er skiltet med parkeringsforbud.

I Danmark er det dog generelt tilladt at tilbringe en nat i bilen på offentlige rastepladser. Men selv offentlige parkeringspladser eller veje kan altså have særlige restriktioner mod overnatning i køretøjer. Naturparker, boligområder og ophold på private ejendomme uden tilladelse har til gengæld som udgangspunkt forbud mod overnatning i biler.

Kan jeg få bøde for at sove i min bil?

Hvis du bliver ‘fanget’ i at sove i din bil på et sted, hvor parkering eller ophold er forbudt eller begrænset, vil du normalt blive bedt om at flytte dit køretøj og forlade det pågældende område. Under helt særlige forhold kan det medføre bøder eller andre straffe, alt efter forseelse. Derfor bør du orientere dig om regler og forhold på stedet, du sover ved.

Er det ulovligt at køre bil, når man er træt?

Ja, det er faktisk ikke lovligt at køre bil, hvis du er for træt. Derfor er spørgsmålet om at sove i bilen bestemt ikke irrelevant. I færdselsloven paragraf 54, stk. 2 hedder det nemlig, at du skal “være i stand til at føre køretøjet på fuldt betryggende måde.” Det indebærer, at man, afhængigt omstændighederne, kan blive straffet med bøder, betinget eller ubetinget frakendelse af kørekortet.

Så har du kørt længe og er blevet for træt til at køre bilen forsvarligt, skal du sørge for holde ind og hvile dig.

Træthed kan også have en indflydelse på skyldsspørgsmålet i tilfælde af ulykker. Hvis du er involveret i en ulykke, og det kan påvises, at træthed har været en væsentlig faktor til, at du ikke har handlet korrekt på klare træthedssignaler, kan det føre til en ubetinget frakendelse af dit kørekort.

Hvor mange ulykker om året er forårsaget af træthed?

Der er en vis usikkerhed forbundet med tallene på, hvor mange ulykker der sker på grund af træthed, men ifølge Havarikomissionen har tidligere analyser vist, at træthed er skyld i omkring 8% af ulykkerne i trafikken.

Tallene er usikre, fordi de kun giver udtryk for de ulykker, hvor man ved sikkerhed kan påvise, at træthed var årsagen til ulykken. Derfor vil der højst sandsynligt være et større skyggetal.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg bliver træt bag rattet?

Hvis du bliver træt bag rattet, skal du sørge for at holde ind, når muligt, og hvile dig. Det er nemlig til stor fare for trafiksikkerheden, hvis du ikke kan køre bilen forsvarligt.

Rådet for Sikker Trafik har lavet nogle korte råd til dig, hvis du oplever, at du bliver træt under kørslen:


  • Du gaber og dine øjenlåg bliver tunge.
  • Du har ”grus” i øjnene og blinker ofte.
  • Du kan ikke huske, hvordan de sidste par minutter er forløbet eller har ”huller” i hukommelsen.
  • Du har svært ved at læse vejskilte og afmærkninger, og du glemmer måske en afkørsel.
.


  • Kør ind på en rasteplads, tankstation eller andet sted, hvor du kan holde sikkert væk fra vejen.
  • Hvis det er muligt, så drik en kop kaffe.
  • Tag en powernap på 15-20 minutter.
  • Kør derefter maksimalt en time.
  • Eller få en anden i bilen til at køre, hvis personen er udhvilet.
.


Det hjælper ikke at rulle vinduet ned, spise slik, skrue ned for varmen eller synge med på sangene i radioen, da effekten kun er kortvarig. .

Sammenlign bilforsikring Vores brugere sparer i gennemsnit 3.000 kr.

Vil du spare penge på bilkontoen? Husk at tjekke din bilforsikring, kaskoforsikring og beregn bilforsikring.

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 5 / 5. Antal bedømmelser 2

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Thomas

Thomas' faglige baggrund afspejles i hans rolle på kommunikationsteamet hos Samlino.dk. Her bruger han sin erfaring til at undersøge og formidle om danskernes privatøkonomi. E-mail: thomas.andersen@samlino.dk

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *