6 påstande om bilen, når vinteren har taget over

|Posted by | Alle opslag, Bilforsikring, Tips og tricks
Tags:

Vinterens ankomst har for alvor gjort sit indtog, og med de faldende temperaturer er bilen blevet et endnu mere attraktivt alternativ for mange, der ønsker at undgå at navigere gennem det bidende kolde vejr.

Vinteren bringer ikke blot sne og sjap med sig, men også frostens hårde greb, og det sætter bilen på en række prøver.

Vi giver her svar på seks almindelige påstande, så du kan holde bilen kørende og i topform igennem vinterperioden.

1. Jeg kan sagtens vaske bilen, selvom det er frostgrader

Falsk. Den generelle anbefaling lyder, at du helt bør undgå at vaske bilen, så længe kulden har godt fat. Du risikerer nemlig, at der kan komme vand ind i de tætte områder af bilen, i låse og på lister, som kan fryse til.

Og særligt hvis du bruger fx højtryksrenser kan vandet komme ind i områder af bilen, hvor det er ekstra uheldigt, at det fryser til.

Så selvom din bil måske næsten har ændret farve af at køre på vejene, bør du altså vente med at vaske den, før der er temperaturer over frysepunktet. Alternativt kan du forsøge at rense bilen med meget lidt vand og tørre hurtigt af efterfølgende.

Der findes også produkter, der kan sprayes på bilen, som kan tage det værste skidt.

Sammenlign bilforsikring Du sparer i gennemsnit 3.000 kr.

2. Jeg skal blot kunne se ud af forruden for at køre

Falsk. Som udgangspunkt skal du sikre, at sne og is fjernes fra alle bilens vinduer, når du skal køre. Det gælder ligeledes for bilens lygter. Det er altså ikke nok at kunne se ud af forruden.

Du risikerer faktisk ifølge Politiet en stor bøde og at miste kørekortet, hvis du stoppes med for dårligt udsyn.

Der findes dog ikke nogen deciderede regler og love for, hvor meget din bil skal være fri af sne og is. Men en god tommelfingerregel er, at hvis ikke du kan se ud af forruden, sideruden og bagruden, så kan du ikke orientere dig, og så er det et brud på færdselsloven.

Så har du travlt om morgenen og er fristet til blot at lave et lille kiggehuld i forruden, er dette altså langt fra tilstrækkeligt – hverken i forhold til sikkerhed eller lovgivning.

Ruderne kan også give problemer indenfor, hvilket typisk skyldes manglende rengøring indefra. Fedt og snavs på ruderne gør det nemlig lettere for dug at klæbe sig fast.

Det er derfor en god idé at rengøre ruderne indvendigt med vinduesrens og et almindeligt rengøringsmiddel. Husk også at rengøre bakspejlet og sidespejlene samtidig.

3. Jeg skal skifte sprinklervæske efter årstid

Sandt. Med det primære formål at holde forruden ren, retter bilens sprinklervæske sig mod forskellige behov efter årsstid. Når det er sommer, kan bilruder let blive tilsmudset af insekter, hvilket efterlader en fedtet overflade.

Vinteren bringer modsat andre udfordringer med sig. Her er det sne, frost og vejsnavs og vejsalt, der påvirker ruden. Derfor anbefales det, at fylde årstidsbestemt sprinklervæske på din bil.

Sommersprinklervæske er designet til effektivt at nedbryde insekter og andet fedtstof, mens vinter-sprinklervæske er udviklet til at modstå frost.

FDM anbefaler at bruge en sprinklervæske, der kan tåle temperaturer ned til mindst 25 minusgrader, eller endnu koldere, for at sikre optimal funktion og beskyttelse i de kolde måneder.

4. Jeg bør varme bilen op i tomgang, inden jeg skal køre

Falsk. Selvom det kan virke nærliggende at varme bilen op i tomgang, inden du skal køre, bør du faktisk lade være.

De fleste er enige om, at det ikke er ret spændende at sidde i en iskold bil om morgenen eller bruge for lang tid på at skrabe is og sne af bilen. Og er dine bilruder iset eller dugget til, kan det også virke nærliggende at starte bilens motor og bruge ventilationssystemet til at opvarme forruden, mens bilen holder stille.

Men det anbefales faktisk, at du i stedet kører stille og roligt, så snart du har startet motoren. Dette hjælper motoren med at blive varm hurtigere. Alternativt kan du også vælge at anskaffe dig en motorvarmer til bilen.  

At holde bilen i tomgang er nemlig ikke kun skadeligt for miljøet, det kan også have negative konsekvenser for din motor.

5. Det er lovpligtigt at have vinterdæk i Danmark

Falsk. For at få et bedre vejgreb, og dermed undgå ulykker på de glatte veje, bør du skifte til vinterdæk. I Danmark anbefales det, at skifte til vinterdæk, når temperaturen kommer under 7 grader.

I Danmark skal du ifølge loven minimum have 1,6 mm mønster på dine dæk. Dog anbefaler eksperter at du som minimum har 3 mm. For slidt dækmønster kan resultere i forringelse af manøvreegenskaber.

6. Kulden kan få bilbatteriet til dø ud

Sandt. I de kolde måneder oplever mange problemer med bilbatteriet, da det kan blive hurtigt afladet og løbe tør for energi.

Især hvis bilen har været parkeret i længere tid i frostvejr, eksempelvis over en weekend eller i juleferien, kan det være vanskeligt at starte den. Batterier, som er ældre end fire til fem år, er særligt udsatte.

Har man mulighed for det, kan man med fordel ‘vedligeholde’ batteriet ved at oplade det to til tre gange i løbet af vinteren for at minimere risokoen for, at batteriet er drænet, når du skal tænde bilen.

Hvis batteriet fortsat giver problemer, kan det være en god idé at udskifte det med et nyt. Det kan du selv gøre eller få et værksted til det.

Ud over at forberede din bil til de kolde vintermåneder, er det også nødvendigt at sikre, at din bilforsikring er i orden. Manglende eller utilstrækkelig forsikring kan blive en dyr affære i tilfælde af uheld.

Det er også værd at overveje tilføjelser som vejhjælp og kaskoforsikring. Vejhjælp er en fordel, da den dækker bugsering og andre services, hvilket kan være særligt nyttigt i vinterperioden. Som bilist giver det en øget tryghed at vide, at man er korrekt forsikret i tilfælde af ulykker. Derfor kan det være en god idé at inkludere vejhjælp i din forsikringspakke.

Prisen på bilforsikringer varierer utrolig meget. Derfor bør du undersøge markedet for at finde den bilforsikring, der bedst og mest økonomisk opfylder dine specifikke behov.

Det kan du gøre ved at klikke nedenfor. Se også om du kan spare penge på kaskoforsikring eller tesla forsikring.

Sammenlign bilforsikring Du sparer i gennemsnit 3.000 kr.

Fik du noget ud af artiklen?

Klik på en af stjernerne for at bedømme

Gennemsnits rangering 4.3 / 5. Antal bedømmelser 4

Ingen bedømmelser indtil videre. Bliv den første til at bedømme artiklen.

Vi er kede af, at artiklen ikke var relevant for dig

Lad os optimere denne artikel

Fortæl os, hvordan vi gør artiklen bedre?

Om Thomas Andersen

Thomas har en kandidatgrad i kommunikation og digitale medier. Hans faglige baggrund i kommunikation afspejles i hans rolle på kommunikationsteamet hos Samlino.dk. Her bruger han sin erfaring til at undersøge og formidle om danskernes privatøkonomi. E-mail: thomas.andersen@samlino.dk

Hvad tænker du?

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret med *