Vi er nu gået ind i de kolde måneder og kan se frem til, at temperaturerne falder drastisk. Vi vil helst holde de kolde grader udenfor, og derfor glemmer vi ofte at lufte ud i vores boliger. Dette kan dog resultere i svamp og råd. Derfor giver vi dig her nogle simple råd, så du på bedst mulig måde kan forebygge et dårligt indeklima i din bolig.
Inviter den friske luft ind
Vi er ofte selv en del af årsagen, når luften i vores bolig er fugtig. Vi sveder, laver mad, bader og bruger elkedlen osv., men fugt kan fx også komme op fra undergrunden.
For at bekæmpe fugten, er det nødvendigt at lufte ordentligt ud.
Ideen bag naturlig ventilation er at få frisk og tør udeluft ind til fugtige rum som køkkenet, bryggerset og badeværelset. Dog bør luften ikke strømme direkte ind i disse rum. Den bør i stedet først passere gennem væg- eller vinduesventiler i opholdsrum så som stuer og soveværelser, fordi det giver mulighed for, at luften varmes op på vejen til vådrummene.
Hvis den naturlige ventilation ikke er tilstrækkelig, bør du overveje at installere mekanisk ventilation som fx elektriske ventilatorer. I badeværelser benyttes ofte ventilatorer, der styres af fugt eller eventuelt af tid.
Hvis ikke din bolig ventilerer luften ordentlig, risikerer du at fremkomst af svamp og råd.
Hvad er svamp og råd?
En svampeskade i din bolig er, når svampe nedbryder træværket hurtigt. En rådskade er derimod, når svampe og/eller bakterier nedbryder træværket langsomt. Det tager mindst 3 måneder at udvikle en rådskade, men der kan gå op til flere år. En rådskade opstår ofte, fordi boligejeren opdager fugtskader for sent.
Svamp og råd opstår, når træ og andre organiske byggematerialer bliver udsat for fugt. Dette kan blandt andet skyldes regnvand, som trænger ind gennem utætheder i din bolig. En anden mulighed er fugt, som enten trænger op nede fra jorden, eller fra fugt indefra, hvis udluftningen ikke er tilstrækkelig.
Det kan være svært at opdage en svampe- eller rådskade, men typiske tegn vil være lugt af mug, misfarvning og skjolder samt flosset træ, der smuldrer.
Både svamp og råd har store konsekvenser for dig og din bolig. Det kan nemlig nedbryde træværk og konstruktioner, gips vægge, tapet og andre organiske byggematerialer. Udover konsekvenser for din bolig, kan der opstå et dårligt og sundhedsskadeligt indeklima.
Skimmelsvamp kan give dårligt helbred
Med et dårligt indeklima risikerer du, at der bl.a. kan udvikles skimmelsvamp. Skimmelsvamp fremtræder ofte som små sorte eller hvide prikker. De kan forekomme bag møbler på væggene, i hjørnerne eller som farveforandringer på loftet. Skimmelsvamp giver også ofte en særlig jordagtig lugt.
Det er dog først ved tilstrækkelig fugtighed, at sporerne vokser til skimmelsvampe.
Det er vigtigt, at du gør noget ved skimmelsvampen, hvis du opdager den. For det kan på langt sigt være sundhedsskadeligt at opholde sig i en bolig med skimmelsvamp. Skimmelsvampene udgiver nemlig giftstoffer.
Nogle af de mere typiske gener, du kan opleve af skimmelsvampen, kan bl.a. være:
- Hoste
- Åndedrætsbesvær
- Træthed
- Hovedpine
- Svimmelhed
- Kløe og nysen
På længere sigt kan du også risikere at udvikle bl.a.
- Astma
- Nedsat immunforsvar
- Luftvejsinfektioner
- Hukommelsessvigt
Sådan fjerner du skimmelsvamp
Få at undgå disse gener gælder det kort sagt om at holde fugten ude af dit hjem. Men heldigvis kan du tage dine forbehold og selv forebygge fugt i dit hjem. Herunder har vi fundet nogle essentielle råd, du bør følge:
Luft ud: Det kan være svært at huske, men det er vigtigt, at du sørger for at få luftet grundigt ud minimum 3 gange dagligt med gennemtræk. I vinterhalvåret anbefales det, at du lufter ud 5-10 minutter ad gangen. Dette fjerner den dårlige luft og de fleste skadelige partikler.
Opvarm boligen: Lad alle rum være opvarmede til mindst 18 grader.
Gør rent ofte: Du bør gøre rent mindst én gang om ugen. Ved jævnligt rengøring sørger du for at minimere støv og bakterier. Dermed mindsker du ligeledes allergi og luftvejssygdomme.
Brug emhætten: Når du laver mad og/eller bager, skal du altid sørge for at tænde emhætten eller åbne vinduet, så damp ikke bliver hængende i rummet. Lad den gerne stå tændt i mindst 10 minutter efter, at du er færdig.
Fjern kondens og dug: Når du har sovet, vil der ofte dannes kondens og dug på den indvendige side af vinduerne. Dette skyldes, at luftfugtigheden i rummet er for høj. Sørg derfor for at fjerne det hver morgen.
Husk badeværelset: Når du har været i bad, bør du bruge en skraber eller et håndklæde til at tørre dit badeværelsesgulv af. Herved slipper du for et dårligt indeklima på dit badeværelse, som kan sprede sig til resten af boligen.
Rens tegrender og nedløbssør: Det er ikke kun inden for, du bør gøre rent. Dine tagerender og nedløbssør kan ofte være tilstoppet. Sørg for at rense dem en gang imellem, så vandet kan ledes den rigtige vej væk fra huset. Mens du er alligevel er udenfor, så tag også et kig efter løse tagsten og utætte tagvinduer og kviste. Og selvfølgelig, opdager du en vandskade, så få den fikset med det samme.
Dækker din husforsikring?
Desværre kan skimmelsvampens oprindelse ligge i bygningens struktur, fx i fundament, tagbjælker eller gulvplanker. Dette kan ofte skyldes, at byggematerialer ikke var helt tørre før beklædning, eller at efterisolering ikke blev gjort ordentligt.
Selvom du følger ovenstående råd, kan din bolig blive udsat for svamp og råd. Skaderne kan nemt blive dyre, og derfor er det en god idé at undersøge, om din forsikring dækker. I en husforsikring findes tilvalgsdækning, så du er forsikret i tilfælde af svampe- og rådskader.
Bemærk, en husforsikring dækker som udgangspunkt ikke skimmelsvamp, da det ikke er en trænedbrydende svamp. Det er derfor vigtigt, at du følger rådene og holder skimmelsvampen langt ude af dit hus.
På Samlino.dk kan du nemt og uforpligtende sammenligne din nye husforsikring.