Der er desværre mange, som bliver udsat for kriminalitet på nettet. Hvert år bliver op til 22.000 danskere udsat for identitetstyveri. Men hvad vil det egentligt sige at blive udsat for identitetstyveri?
Hvad er identitetstyveri?
Identitetstyveri er når personlige oplysninger (CPR-nummer, adgangskoder, sundhedsoplysninger samt andre følsomme persondata) bliver stjålet og/eller misbrugt. Dermed dækker identitetstyveri både over, at nogen tilegner sig en andens oplysninger, og at nogen misbruger disse oplysninger eksempelvis for at købe ting eller optage lån.
Sådan forebygger du identitetstyveri
Du kan selv forebygge og forhindre, at du bliver udsat for identitetstyveri ved forskellige midler.
- Oplys ikke fortrolige oplysninger: Pas på med at oplyse eller sende dine personlige oplysninger uanset om det på mail, sociale medier eller til en person, du ikke kender. Oplys dem kun til personer du kender.
- Pas på skraldespande: Du bør altid fjerne eller skjule dine personlige oplysninger i breve eller andre dokumenter, inden du smider pågældende i din skraldespand. Det kan eksempelvis overstreges med en sort tusch eller ødelægges i en makulator.
- Husk at logge ud: Gem aldrig adgangskoder til sider, der indeholder personfølsomme oplysninger. Husk ligeledes at logge ud fra sider, hvor du er logget på med NemID.
- Anvend tofaktorgodkendelse: I dag har de fleste tjenester og medier udviklet tofaktorgodkendelse. Derfor er det altid til god idé at benytte dette, hvis du har mulighed for det. Med denne funktion, skal du bruge en godkendelseskode for at logge ind. Koden får du tilsendt som SMS til din mobil eller en anden enhed. Dette sikrer, at det kun er dig, der kan logge ind på din konto, hvis en ukendt person kender din adgangskode. Ligeledes vil du blive gjort opmærksom på, hvis en anden person, prøver at logge ind på din profil.
Sådan mindsker du dine udgifter, hvis uheldet er ude
Skulle det ske, at nogen har optaget et lån med dine oplysninger, foretager låneudbyderen en individuel vurdering af situationen. I de fleste tilfælde er det desværre dig som kunde, der hæfter for lånet. Det betyder endvidere, at det er dig, som hænger på regningen og selv skal tilbagebetale lånet, som du ikke selv har godkendt.
Dog kan du hente hjælp fra din indboforsikring, såfremt at dit forsikringsselskab tilbyder forsikring mod identitetstyveri. Her kan du få råd og vejledning, såsom hjælp til afvisning af uberettigede krav fra kreditorer og rådgivning vedrørende reetablering af din identitet. Dermed dækker din forsikring det praktiske arbejde efter uheldet, men ikke dit økonomiske tab. Hvis du ønsker at være yderligere beskyttet mod identitetstyveri, inkluderer nogle forsikringsselskaber ligeledes hjælp til forebyggelse, hvori den dækker identitetsmisbrug på eksempelvis sociale medier.
Kort sagt er indboforsikring en forsikring af alle dine ejendele i dit hus. En indboforsikring dækker eksempelvis skader forårsaget af brand, kortslutning, tyveri og røveri, storm og skybrud, retshjælp og identitetstyveri med mere.
Hos Samlino.dk hjælper vi dig gerne, hvis du vil finde den billigste pris på din indboforsikring. Vi sammenligner priser fra 15 forskellige udbydere, og finder den bedste til netop dig og dine behov.