Før vi kan vælge det rigtige mobilabonnement, er vi nødt til at tage stilling til nogle forskellige mængde-betegnelser. Hvor mange timer taler vi i telefon i løbet af en hel måned, og hvor meget data er egentligt nødvendigt?
Langt de fleste danskere har en smartphone, og de fleste af de danskere, bruger de sociale medier. Googles forskning viser, at vi i gennemsnit havde 25 apps på vores smartphones i 2016, men at vi i snit bruger fire eller fem af disse apps på daglig basis. Af de fem, er det især Facebook, der er den helt store onlinetidsrøver.
Hver eneste gang vi åbner den lille blå app på mobilen, så forbruger den grådigt fra datakontoen. Men hvordan kan man kende sit behov, når man ikke er sikker på sit dataforbrug?
Sådan skal du forstå dit dataforbrug
Efterhånden er SMS’er og MMS’er fast inkluderet i de fleste abonnementer, men specielt mængden af data kan være svær at knække koden på.
Når man vælger et mobilabonnement, er de som oftest inddelt i pakker, hvor man betaler for mængden af data og tale. Jo mere man bruger, jo dyrere bliver abonnementet også.
Kilobyte, megabyte og gigabyte kan virke uoverskueligt og forvirrende, så lad os her tage et kig på præcist hvordan dit forbrug påvirker mængden af data, du har behov for.
Kilobyte
- 1 email – kun tekst: 3 KB – 20 KB
- 1 email – med foto vedhæftet: 350 KB
- 1 email – med MS Office-dokument vedhæftet: 300 KB
- 1 webside: 150 KB – 1.5 MB
- 1 statusopdatering inklusiv foto: 500 KB
Når man sender e-mails, små billeder og besøger almindelige websider, måles forbruget i kilobyte. Så hvis det er sådan du primært bruger dataen, der er inkluderet i dit mobilabonnement, behøver du ikke kigge efter de store, forbrugstunge mobilabonnementer.
Men hvis du begynder at downloade sange og streame videoer, så tager du skridtet fra kilobyte til megabyte.
Læs også: 5 tips til at vælge det rette mobilabonnement
Hvad er en Megabyte?
- 1 foto uploaded/downloaded i høj opløsning: 1 MB
- 1 minuts streaming af video: 2 MB – 5 MB
- 1 app/spil/sang downloades: 3 MB – 4 MB
Hvis du skal downloade en gennemsnitlige sang, bruger du omkring 5 MB data, og hvis du streamer video, forbruger det omkring 350 MB data i timen.
Faktisk streamer 75 % af de 15-29-årige ugentligt. Så det er klart, at hvis det nærmere er reglen end undtagelsen, at du ser timevis af kattevideoer på YouTube, eller følger med i din yndlingsserie på Netflix på din smartphone eller tablet, så bevæger dit månedlige forbrug sig hurtigt op i gigabyte-kategorien.
Hvad er en gigabyte?
1024 MB er lig med 1 GB. Det betyder, at du for 1 GB data kan:
- Streame 17 timers musik
- Downloade 200 sange
- Streame video i ca. 3 timer
Det er ikke kun når du tilgår en hjemmeside fra din mobiltelefon, at du bruger data. Du bruger også mobildata, når du henter og opdaterer applikationer, spiller spil, bruger apps og meget andet.
De fleste af dine apps bruger data, når du bruger dem – og nogle af dem bruger endda data, selvom du ikke har dem i brug. Dog er de fleste applikationer efterhånden designet til ikke at bruge så meget data, så det vil typisk være forholdsvist små mængder af MB, du bruger på apps. Ind i mellem vil der være apps, der har reklamer eller afspiller videoer, som naturligvis kræver mere data, end andre apps.
Så det er altså ikke fordi du har gang i tre spil på WordFeud eller quizzer med din mor i Jylland, at alt din data bliver opbrugt. Du skal være ret app-aktiv, hvis du skal nå en forbrugsgrænse på fx 2 GB data om måneden.
Se også: Sådan vælger du streamingtjeneste!
Streaming er den store datasluger
Når du surfer på nettet, kan du sagtens opbruge en god portion af din data. Den største datasluger er klart streaming, så hvis du streamer meget, har du behov for et abonnement med meget data inkluderet.
De fleste videotjenester på mobilen bruger omkring 0,5 GB i timen, mens de fleste musiktjenester bruger omkring 0,1-0,2 GB i timen. Det er værd at tage med i dine overvejelser, før du binder dig til et mobilabonnement med et ‘almindeligt’ dataforbrug.
For selvom mange mennesker måske kan klare sig med 1-2 GB data, er der efterhånden også en større gruppe af danskerne, der har bevæget sig ud af den kategori.
De ovenstående tal viser, hvordan der på en måned er basis for, at de mange apps vi bruger dagligt, får fortæret en god mængde over 1 GB data. Måske lyder det heller ikke af så meget, og det er også begrænset hvor langt man kommer for 1 GB data på en hel måned.
Hvis du vil have en smartphone, hvor du hyppigt kan udnytte alle de mange funktioner, så skal du også have en god mængde data.
Connect til wifi, og spar på din data
De fleste har adgang til wifi i hjemmet, på arbejdspladsen eller i skolen. Hvis man gør det til en god vane, at oprette forbindelse til wifi når man kan, så kan det virkelig rykke i forbruget. Navigationsapps, som rejseplanen eller Google Maps downloader ruter og rejseplaner, som tager rigtig meget data.
Men hvis man fx husker at planlægge sin videre færd, når man er forbundet til et wifi-netværk, så kan man spare store mængder megabytes – og det kan mærkes på telefonregningen.
De store mobilpakker er nemlig væsentligt dyrere, end dem, der har en mindre mængde data. Men hvis man bare surfer løs på 3G eller 4G netværket, er det bedre at have en pakke, der dækker ens faktiske behov.
Mange mobilselskaber tilbyder nemlig sine kunder, at tilkøbe ekstra data, hvis de har opbrugt den inkluderede mængde. Men det kommer også med en meget forhøjet pris!
Tjek også: Brug din telefon på rejsen
Lav et hurtigt dataregnestykke
Når du skal vælge et nyt mobilabonnement, er det væsentligste at finde et, der passer til netop dine behov. Her skal du især være opmærksom på, hvor mange GB data og hvor mange timers tale du bruger om måneden.
Hvis du har overvejet dit dataforbrug i relation til de ovenstående guidelines, kan du hurtigt lave et regnestykke over dit dataforbrug. Det kan være svært at gennemskue, hvis man i løbet af en dag både er tilkoblet wifi, men også bruger af mobilabonnementets datapakke.
Et trick kan være, at man nulstiller sit dataforbrug i telefonens indstillinger, og så på den måde tjekker hvor meget data man forbruger i løbet af en almindelig dag. Det giver en god indikator på, om det abonnement man har, eller har tænkt sig at købe, stemmer overens med ens egentlige forbrug.
På den måde undgår du at betale for indhold, du slet ikke har brug for – eller at få ubehagelige ekstraregninger, fordi du har brugt mere data, end du havde regnet med.
Næste skridt er så, at sammenligne priserne på markedet og finde det mobilabonnement, der passer allerbedst til dit behov. Det kan du gøre hurtigt og nemt på vores sammenligningsportal, hvor du sammenligner blandt udbydere såsom Telia, OiSTER, YouSee og mange flere.
Vær opmærksom på, at mængden af data i den ovenstående oversigt er et estimat, som ikke skal tages for at være præcist afmålt, men i stedet et anslået dataforbrug baseret på tilgængelige udregninger.