Definition: Den mængde af lufttryk i et køretøjs dæk, målt i bar eller psi. Det korrekte dæktryk er afgørende for bilens sikkerhed, ydeevne og brændstoføkonomi.  

Hvorfor er dæktryk vigtigt? 

Korrekt dæktryk er meget afgørende for først og fremmest bilens sikkerhed, men også ydeevne. Har dine dæk på bilen for lavt dæktryk, kan det forringe bilens håndtering og øge risikoen for uheld, og det fører samtidig også til øget dækslitage, som igen har en stor påvirkning på bilens bremseevne. 

Du skal dog også sørge for at holde igen med pumpen, for et for højt dæktryk kan nemlig også reducere vejgrebet og forringe bremseevnen – og det er selvsagt ligeledes en stor risikofaktor for sikkerheden for og dine medtrafikanter på vejene. 

Udover sikkerheden, så kan et korrekt dæktryk også bidrage til en markant bedre brændstoføkonomi. Det skyldes, at du ved korrekt dæktryk minimerer rullemodstanden. Således reduceres brændstofforbruget/batteriforbruget og dermed også omkostningerne.

Både for lavt og for højt dæktryk vil også føre til unormalt dækslid. Normalt kan et sæt dæk holde i mange år, men er dæktrykket konsekvent forkert, reducerer du dækkets levetid og nødvendiggør tidligere udskiftning. Ved blot at vedligeholde det korrekte dæktryk, kan du sikre dækkets levetid, og udgifter til nye dæk kan minimeres. 

Hvor ofte skal du tjekke dæktrykket? 

En god tommelfingerregel lyder, at du bør få rutinetjekket dæktrykket ca. en om måneden - evt. I forbindelse med en bilvask eller optankning af bilen.

Er du i tvivl om, hvornår du skal tjekke dæktrykket, kan du i nyere biler også typisk regne med, at instrumentbrættet lyser med en advarselslampe, hvis dæktrykket ændrer sig.

Hvordan tjekker man dæktryk?

Her er en kort guide til korrekt tjek af dine dæk.

  1. Vent med at måle indtil dine dæk er afkølede. 
  1. Fjern hætten fra dækventilen. 
  1. Placer dæktryksmåleren på ventilen og tryk let ned for at få en præcis aflæsning. 
  1. Afstem dæktrykket med bilproducentens anbefalede værdier (de står på dørkanten, i handskerummet eller på benzindækslet), og juster om nødvendigt. 
  1. Erstat ventilhætten efter brug. 

Husk også at kontrollere trykket i alle dæk, inklusive reservehjulet regelmæssigt.

Husk at se hvor du får den billigste bilforsikring, uanset om du har elbil eller leasingbil.

Hvad skal dæktrykket være?

Det korrekte dæktryk for din bil findes typisk i dørkarmen eller i bilens instruktionsbog, selvom det ofte kun gælder for de dæk, bilen oprindeligt blev leveret med. Generelt anbefales det at følge de anvisninger, der er angivet i instruktionsbogen. Hvis du anvender lavprofildæk, bør trykket ifølge dækcentrene være højere end standard.

De fleste biler og dæk opererer typisk med et dæktryk på mellem 2,5 og 3 bar, men med lavprofildæk kan det være nødvendigt at gå over 3 bar. For at sikre det korrekte tryk, så tjek din instruktionsbog eller spørg en professionel ved dit dækcenter.

Vil du være på den sikre side, så anbefaler dækcentrene, at du fylder lidt ekstra tryk på. Så længe du ikke overskrider dækket maksimal tilladte tryk, er det kun en fordel. 

Benyt nedenstående tabel over dæktryk til at omregne trykket, så får du pumpet korrekt.

Kilopascal (kPa) 
 
Bar 
 
Kp/cm2 
 
PSI (lb/inch2 
150 1,5 1,53 21,8 
160 1,6 1,63 23,2 
170 1,7 1,73 24,7 
180 1,8 1,84 26,1 
190 1,9 1,94 27,6 
200 2,0 2,04 29,0 
210 2,1 2,14 30,5 
220 2,2 2,24 31,9 
230 2,3 2,35 33,4 
240 2,4 2,45 34,8 
250 2,5 2,55 36,3 
260 2,6 2,65 37,7 
270 2,7 2,75 39,2 
280 2,8 2,86 40,6 
290 2,9 2,96 42,1 
300 3,0 3,06 43,5 

Hvordan pumper man luft i dækkene?


For at fylde luft i dine dæk, skal du følge disse trin med en dækpumpe: 

  • Find en tankstation, der tilbyder en dækpumpe. 
  • Afmonter ventilhætten fra dækket. 
  • Tilslut dækpumpen til dækventilen og tænd for pumpen. 
  • Juster lufttrykket i dækket ved hjælp af pumpens indbyggede måler. 
  • Når det korrekte dæktryk er opnået, som du finder i dørkarmen på bilen, så fjerner du herefter dækpumpen og sætter ventilhætten tilbage på plads. 

Hvornår skal jeg tjekke lufttrykket?

Du bør kontrollere dæktrykket, når dækkene er kolde. Det vil sige enten før bilen har været i brug, eller kort efter at bilen har kørt en minimal distance.

Det skyldes, at kørsel varmer dækkene op og øger dæktrykket midlertidigt, hvilket kan resultere i en fejlagtig høj læsning af dæktrykket. En kontrol efter længere tids kørsel kan derfor føre til, at du utilsigtet sænker dæktrykket for meget. 

Det er en god praksis at kontrollere dæktrykket mindst en gang om måneden og før enhver længere køretur.

Husk også at dæktrykket er følsomt over for temperaturændringer, hvor det stiger i varmt vejr og falder i koldt vejr. Regelmæssige tjek, særligt ved sæsonskift, er derfor nødvendige for både dækkets ydeevne og din sikkerhed på vejene. 

Hvorfor mister dækket luft? 

Der er flere årsager til, at dæk kan miste luft hurtigere end forventet: 

  • En let porøs ventil kan forårsage, at dæk mister luft hurtigere end normalt. 
  • Gamle eller rustne fælge kan skade dækket og føre til lufttab. 
  • Dæk, der udsættes for direkte sollys, mister luft hurtigere. Dette er især gældende, hvis din bil ofte parkeres i solrige områder. 
  • Mindre punkteringer fra genstande som søm kan også resultere i et langsomt, men vedvarende lufttab. 

Hvis du under din månedlige dæktrykskontrol bemærker signifikante forskelle i lufttrykket mellem dine dæk, kan det indikere en defekt, som kræver professionel inspektion.

Mindre trykforskelle mellem dæk er normalt, men det er vigtigt regelmæssigt at tjekke og vedligeholde korrekt dæktryk for at undgå hurtigere dækslid og lav lufttryksrelaterede risici.

Tips til at opretholde korrekt dæktryk 

  • Kontrollér regelmæssigt dit dæktryk, tjek efter slid og skader, og justér dæktrykket efter behov. 
  • Brug en pålidelig dæktryksmåler til at få nøjagtige resultater. 
  • Kontroller også reservehjulet for at sikre, at det er klar til brug i tilfælde af en nødsituation. 


Thomas Andersen

Om Thomas Andersen

Thomas Andersen er vores faste bil- & forsikringsskribent og har en kandidatgrad i kommunikation & digitale medier. Han gør danskerne klogere på deres bilforsikring, deler tips og tricks til bilister og gør dig klogere på tendenser i bilbranchen.

E-mail: thomas.andersen@samlino.dk