Definition: ABS-bremser (Anti-lock Braking System) er et sikkerhedssystem i køretøjer, der forhindrer hjulene i at låse under kraftig opbremsning, som er medvirkende til at bevare styrbarheden og forhindre udskridning.
Hvad er ABS-bremser?
ABS-bremser er et avanceret bremsekontrolsystem, der anvendes i moderne køretøjer for at forhindre, at hjulene låser sig fast under en nødopbremsning. Bremsesystemet gør det muligt for føreren at opretholde styring over køretøjet og undgå skred, selv mens der bremses hårdt, hvilket øger køretøjets sikkerhed betydeligt.
Hvordan virker ABS-bremser?
ABS-bremser virker ved hjælp af sensorer, der overvåger hastigheden på hvert hjul. Hvis et hjul begynder at rotere langsommere end de andre - et tegn på, at det er ved at låse - justerer ABS-systemet automatisk bremsetrykket for at forhindre låsningen.
Opbremsningen sker i en hurtig puls-serie, hvor bremserne gentagne gange aktiveres og deaktiveres (pulseres) mange gange i sekundet. Det giver føreren mulighed for at bevare kontrol og manøvrere bilen under hårde opbremsninger.
Hvornår blev ABS-bremser opfundet?
ABS-teknologien blev først udviklet i 1920'erne til brug i flyindustrien, men det første fuldt fungerende ABS-system til køretøjer blev introduceret af Bosch og Mercedes-Benz i 1978. Systemet blev hurtigt populært og er i dag en standardfunktion i næsten alle nye køretøjer på grund af de betydelige sikkerhedsmæssige fordele, det tilbyder.
Se mere om
bilforsikring,
kasko eller hvordan man
beregner sin bilforsikring.
Om Thomas Andersen
Thomas Andersen er vores faste bil- & forsikringsskribent og har en kandidatgrad i kommunikation & digitale medier. Han gør danskerne klogere på deres bilforsikring, deler tips og tricks til bilister og gør dig klogere på tendenser i bilbranchen.
E-mail: thomas.andersen@samlino.dk